Росія звинувачує Україну в тероризмі, щоб очорнити перед Заходом та зміцнити підтримку війни всередині країни – NYT

Читать на русском
Росія звинувачує Україну в тероризмі, щоб зміцнити підтримку війни всередині країни та подати її екзистенційною боротьбою, а також очорнити Україну перед Заходом.

Ще до повномасштабного вторгнення росія поширювала дезінформацію про необхідність «викорінити нацизм» в Україні. Тепер же наративи змінилися: у Москві стверджують, що «борються з тероризмом» і неправдиво звинувачують Україну в плануванні теракту з використанням «брудної бомби» та наміру зруйнувати греблю.

Як пише The New York Times з посиланням на офіційних осіб та дослідників, така зміна спрямована на те, щоб зміцнити підтримку війни всередині росії, а також очорнити Україну на Заході та підірвати надання військової підтримки.

«Здається, тепер вони вирішили, що це є контртерористична операція. Замість того, щоб представляти це як щось антинацистське чи антисатаністське, вони представляють це контртерористичною операцією», – сказав Кайл Волтер, який очолює спеціальну групу у стартапі Logally, що допомагає урядам та бізнесу протистояти дезінформації

За словами американських офіційних осіб, розповіді про боротьбу з тероризмом є частиною широких пропагандистських зусиль, щоб змусити росіян почуватися більш залученими у війну.

«Брудна бомба»: Кулеба заявив про підготовку росією провокаціїЗа його словами, ще більше занепокоєння викликає наполегливість, з якою російські офіційні особи продовжують цю неправдиву історію.

Кремль, який почав називати свою війну проти України народною війною, намагається переконати громадськість у тому, що цей конфлікт не війна через вибір Москви, а екзистенційна боротьба за порятунок країни.

За словами американських та європейських офіційних осіб, російські офіційні особи використали дезінформацію про атаки з використанням «брудних бомб», щоб розпалити гнів російського народу проти України.

Схоже, що ці інформаційні операції не вплинули на позицію Заходу, натомість, інформація в мережі про можливість теракту з використанням «брудної бомби» набрала популярності в росії.

За даними FilterLabs, який відстежує суспільні настрої в рф та інших країнах, цього тижня спостерігається сплеск дискусій про «ядерний тероризм» з боку України. У своїх обговореннях росіяни прирівняли плани України до погроз Усами бен Ладена на адресу США та заявляють, що Вашингтон має припинити підтримку.

«Джерела – це переважно прокремлівські сайти. Але це повторюють деякі незалежні ЗМІ, які намагаються спростувати це», – наголосив виконавчий директор FilterLabs Джонатан Тойбнер.

Використання дезінформації та пропаганди є важливою частиною стратегії путіна, зазначає видання. Перед вторгненням росія просувала різні хибні наративи про Україну, а деякі зі звинувачень використала як привід для початку війни.

Видання пише, що офіційні особи США розходяться в думках щодо того, чи справді росія вірить у наявність «брудної бомби» в України, чи це привід для виправдання жорсткіших дій.

«Ви можете зосередитися безпосередньо на «брудній бомбі», але я думаю, що це є ширшою тенденцією. Росія просуває ідею про те, що Україна є терористичною державою», – додав Волтер.

Нагадаємо, раніше у росії заявили, що Україна нібито готує атаку з використанням «брудної бомби».

Жодних доказів своїх слів у Раді безпеки ООН росія надати не змогла.

Аналітики вважають, що заявами про «брудну бомбу» рф хоче уповільнити або призупинити військову допомогу Заходу Україні і, можливо, послабити альянс НАТО, розпалюючи страх.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: