Російські війська стали більш злагодженими за Суровікіна, але переламати хід війни він не зможе – Politico

Читать на русском
За нового командувача російські війська в Україні стали більш тактично злагодженими. Але навіть жорстокість Сергія Суровікіна не допоможе переламати перебіг війни. Його головне завдання зараз – організувати відступ під Херсоном.

Російські війська почали діяти більш злагоджено після призначення генерала Сергія Суровікіна командувачем замість Олександра Дворнікова. Але навіть Суровікіну не під силу звернути назад серію приголомшливих українських перемог на полі бою та переламати хід війни.

Про це пише Politico.

Генералу Суровікіну не звикати до масових вбивств, але його жорстокості може бути замало, щоб перемогти Україну, пише видання.

Суровікіна пам'ятають за бойовим досвідом у Чечні, а також у Сирії, де він керував безжальними обстрілами лікарень та цивільної інфраструктури.

На задоволення російських яструбів два тижні тому володимир путін призначив його командуючими військами в Україні. Але, ймовірно, навіть Суровікіну не під силу переламати хід війни в Україні, пише видання: українці довели, що їх не залякати воєнними злочинами — вони вже зазнавали бомбардування з боку не менш безпринципних російських генералів.

При цьому західні військові чиновники та аналітики зазначають, що вже є ознаки більшої тактичної злагодженості російських військ. «Його (Суровікіна – ред.) військова тактика повністю порушує правила ведення війни, але, на жаль, вона довела свою ефективність у Сирії», – сказав високопоставлений офіцер британської військової розвідки.

«Цапи-відбувайло»: хто з російського військового керівництва був відсторонений за провали в УкраїніНа кого у кремлі звалили провину за провали російської армії в Україні та усунули з посад – на інфографіці.

Як пише видання, однією з найвиснажливіших проблем для росіян була відсутність керівництва невеликими підрозділами та компетентного нагляду на полі бою.

Збройні сили України з 2014 року допомагають навчати США: їхня військова доктрина спрямована на створення професійного корпусу капралів та сержантів, які розуміють загальну картину та наділені делегованими повноваженнями приймати рішення на полі бою.

Нездатність росіян створити такі кадри заважає їхній ефективності в Україні, і це не той недолік, який Суровікін встиг виправити. Насправді ситуація швидше за все погіршиться, якщо Кремль зараз кидає в бій недостатньо підготовлених мобілізованих.

Найнагальніша проблема росії зараз – український контрнаступ на Херсон. Тактична позиція рф в цьому районі сильно скомпрометована: підрозділи окопалися на західному березі Дніпра, де вони дуже вразливі.

«З суто військової точки зору росіянам було б набагато краще відійти від міста Херсона і зосередитися на утриманні річки зі східного берега, а потім направити основну частину своїх сил на запорізький напрям, але з політичних причин вони не поспішають робити це», – сказав Джек Уотлінг, експерт із наземних бойових дій із британського Королівського інституту об'єднаних збройних сил.

Тож Суровікін змушений спробувати здійснити один із найскладніших військових маневрів — організований відступ для перегрупування сил, у тому числі мобілізованих із мізерною підготовкою та незгуртованими частинами. Коли минулого місяця досвідченіші російські війська здійснили аналогічні дії під Харковом, вони зазнали поразки.

Нагадаємо, 18 жовтня Сергій Суровікін вже заявив про «непросту ситуацію під Херсоном» та про можливе «ухвалення непростих рішень».

«Слово і діло» розбиралося, що означають заяви Суровікіна і чого чекати від окупантів у Херсонській області.

За словами Кирила Буданова, Суровікін готує основу для здачі Херсона, на випадок, якщо буде ухвалено таке рішення, або окупантів виб'ють із міста. Але російська армія не тікає звідти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: