У НАТО відкинули російські звинувачення про «брудну бомбу» України

Читать на русском
Північноатлантичний альянс стурбований тим, що риторика росії може бути частиною давньої моделі поведінки.
Ілюстративне фотоFocus.ua

Північноатлантичний альянс та його союзники не вірять звинуваченням країни-агресора, що начебто Україна збирається використати «брудну бомбу» проти росії.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив на сторінці у Твіттері.

Зазначається, що Столтенберг провів розмови з міністром оборони США Ллойдом Остіном та міністром оборони Британії Беном Воллесом на фоні заяв рф про «брудну бомбу».

«Союзники по НАТО відкидають це звинувачення», - заявив Столтенберг.

«Брудна бомба» роспропаганди: навіщо рф хоче звинуватити Україну у використанні зброї масового ураженняПро те, чому росія гарячково намагається звинуватити Україну в спробі застосування зброї масового ураження, брудної бомби – в матеріалі Слово і діло

При цьому, генсек підкреслив, що таке твердження є неправдивим, Україна не готується використати «брудну бомбу» на власній території.

«Твердження про те, що Україна готується використовувати брудні бомби в Україні, абсурдно. Ми залишаємося непохитними у своїй підтримці України», - додав Столтенберг.

Керівник НАТО також зауважив, що росія не повинна використовувати подібні заяви як привід для ескалації війни в Україні. Згідно з його словами, Альянс стурбований тим, що риторика росії може бути частиною давньої моделі поведінки.

«Нас турбує, що це — частина моделі, яку ми бачили раніше в росії — у Сирії, а також на початку війни або безпосередньо перед початком війни в лютому. Росія звинувачує інших у тому, що вони мають намір зробити самі», — сказав Столтенберг.

Нагадаємо, що напередодні російський міністр оборони Сергій Шойгу звинуватив Україну в тому, що вона нібито має намір застосувати не що інше, як «брудну бомбу». Він подзвонив відразу чотирьом міністрам оборони різних західних держав – спочатку главам Міноборони Франції, Британії та Туреччини, а потім міністру оборони США.

Президент Володимир Зеленський зазначив у своєму зверненні 23 жовтня, що тільки росія може використати в Україні ядерну зброю, що б вона не намагалася брехати всьому іншому світу. Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна вимагає негайного приїзду місії МАГАТЕ на об'єкти, які у рф вказують, як нібито ті, що використовуються в розробці «брудної бомби». А міністр оборони України Олексій Резніков озвучив вимогу негайного введення в дію пункту 4 Будапештського меморандуму, якщо росія спробує завдати ядерного удару по Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: