Ексгенерал СБУ отримав підозру у шахрайстві в особливо великих розмірах

Читать на русском
Щоб не звільнятись з держпідприємства, він повідомив, що його начебто призвали на військову службу до СБУ. Таким чином, підприємство продовжувало виплачувати йому заробітну платню.

Колишній керівник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, який втік з України та підозрюється у державній зраді, працював у Службі безпеки, не звільнившись з держпідприємства, таким чином отримуючи 2 зарплати. На посаді керівника державного підприємства впродовж 2019-2021 років шахрайством заволодів понад 3,2 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Державного бюро розслідування.

«Працівники ДБР під процесуальним керівництвом Офісу генерального повідомили про підозру колишньому генералу Служби безпеки України, який на посаді керівника державного підприємства впродовж 2019-2021 років шахрайством заволодів понад 3,2 млн гривень», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у 2019 році посадовець очолював одне із державних підприємств, але вирішив піти працювати в СБУ.

Замість того, щоб звільнитися з державного підприємства, посадовець повідомив працівників відділу бухгалтерського обліку та звітності підприємства про те, що його начебто призвали на військову службу до СБУ.

«При цьому він влаштувався до СБУ не за призовом і мав би звільнитися з попереднього місця роботи. Проте завдяки хибній інформації, яку він надав, підприємство продовжувало виплачувати йому заробітну платню як призваному військовослужбовцю», - зазначається в повідомленні.

Таким чином він одночасно отримував заробітну платню як на державному підприємстві (приблизно 160 тис. гривень на місяць), так і в СБУ, а завдані державі збитки склали 3,2 млн гривень, інформують у ДБР.

Ексгенералу СБУ оголошено підозру у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна.

Печерський райсуд заочно обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У ДБР нагадали, що раніше цій особі вже повідомили про підозру у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем (ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України).

Підозрюваного оголосили у міжнародний розшук. За даними слідства, він перебуває на території Сербії. ДБР скерувало документи на екстрадицію підозрюваного.

Зазначається, що у 2018 році підозрюваний обіймав посаду директора ДП «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження». Встановлено, що на цій посаді він уклав із фіктивним підприємством завідомо економічно невигідний договір. Це спричинило тяжкі наслідки державному підприємству та було зроблено в інтересах третіх осіб.

У ДБР не називають імені підозрюваного, однак за інформацією з відкритих джерел, ДП «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження» у 2018-2019 роках очолював Андрій Наумов.

Нагадаємо, що 10 червня з'явилася інформація, що правоохоронними органами Сербії був затриманий колишній український генерал, ексглава Управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрій Наумов. Його і ще одну людину затримали за звинуваченням у відмиванні коштів. Згодом у Сербії підтвердили його затримання.

В Україні щодо Наумова проходить досудове розслідування за фактом ймовірної державної зради. У нього проводилися обшуки. Сам він виїхав з України напередодні нападу російської армії на Україну.

Водночас, Наумов заперечує свою провину у відмиванні грошей.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: