Ексгенерал СБУ, який мав доступ до держтаємниці, заперечує свою провину – ЗМІ

Читать на русском
Колишній генерал СБУ Андрій Наумов, якого затримали у Сербії, заперечує вину у відмиванні грошей.

Колишній начальник управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрій Наумов, якого затримали у Сербії, заперечує свою провину у відмиванні грошей.

Про це сербському «Радіо Свобода» заявив його адвокат Віктор Гостиляк.

«Прокуратура дала розпорядження про проведення розслідування та прикріплення доказів» – сказав адвокат.

Він додав, що не знає про можливий запит щодо екстрадиції свого клієнта.

Наумов, нагадаємо, очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ з літа 2019 року до липня 2021 року. На цій посаді він відповідав за контроль самих працівників СБУ. Інформація про роботу цього підрозділу секретна. Тож Наумов до всього ще й мав доступ до державної таємниці.

До СБУ Наумов працював у Генпрокуратурі та Державному агентстві з управління Чорнобильською зоною відчуження. Журналіст Юрій Бутусов назвав Наумова «правою рукою» та другом голови СБУ Івана Баканова. А деякі джерела видання «Українська правда» ідентифікують його чи не як «гаманець» Баканова.

Перше повідомлення про затримання Наумова з'явилось на сайті МВС Сербії 8 червня. За кілька днів українські ЗМІ з'ясували, що затриманий громадянин України – саме чиновник СБУ.

Наумов був у машині з громадянином Німеччини Олександром Акстом, вони їхали до Північної Македонії. Прикордонники зупинили їхній автомобіль BMW у прикордонному пункті «Прешево»

Після обшуку в автомобілі поліцейські виявили незадекларованими близько 600 тисяч євро, майже 125 тисяч доларів та два смарагди. Чоловіків затримали співробітники поліції міста Ніш за підозрою у відмиванні коштів.

Відомо, що ексчиновник СБУ виїхав із України за кілька годин до початку широкомасштабного вторгнення росії 24 лютого. Свою сім'ю він евакуював кількома тижнями раніше. До речі, за даними джерел УП, українське військово-політичне керівництво не знало у перші тижні війни, де перебуває і сам голова СБУ Баканов.

Як повідомили журналісти програми «Схеми», українські правоохоронці порушили проти Наумова кримінальне провадження за підозрою у державній зраді. Крім того, у другій половині березня за рядом адрес Наумова пройшли обшуки, у тому числі в ЖК Alter Ego в центрі Києва та селищі Гребінки неподалік столиці.

У ході обшуків з’ясувалося, що нерухомість Наумова охороняють співробітники СБУ. Журналісти припускають, що охорона могла бути надана в рамках кримінального провадження від 2021 року щодо можливої підготовки замаху на ексчиновника. Цю справу експерти називали «внутрішньою боротьбою» усередині служби.

До речі, у жовтні 2020 року «Схеми» знайшли численне елітне майно, оформлене на сім'ю Наумова, у тому числі 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі в центрі Києва, придбану вчетверо дешевше за ринкові ціни. Як з'ясували журналісти, квартиру та маєток під Києвом було оформлено на матір чиновника СБУ, але користувався він нерухомістю сам.

Нагадаємо, 1 квітня президент Володимир Зеленський позбавив Андрія Наумова звання генерала.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: