Росіяни замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС – Зеленський

Читать на русском
Окупанти замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС – це один із найбільших енергооб'єктів України.

Окупанти замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС – це один із найбільших енергооб'єктів України.

На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський під час виступу перед Європейською радою.

«У нас є інформація, що російські терористи замінували греблі та агрегати Каховської ГЕС. Це один із великих енергооб'єктів. Дамба цієї ГЕС містить обсяги близько 18 млн. кубометрів води. Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні затоплення опиняться близько 80 населених пунктів, включно з Херсоном», - заявив Зеленський.

Росіяни тікають з Херсона: про що говорить заява Суровікіна та чого чекати від окупантівПро що свідчать заяви нового командувача окупантами – Суровікіна, що чекає на Херсон та з чим можуть зіткнутися ЗСУ – в матеріалі Слово і діло

За його словами, після підриву можуть постраждати сотні тисяч осіб, може бути зруйноване постачання води значній частині півдня України. Цей теракт може залишити ЗАЕС без води для охолодження. Навіть роботу каналу з постачання води до Криму буде повністю зруйновано. Це справжнє ставлення рф до Криму.

«Наслідки цього теракту можуть стати такими, що його називатимуть історичною катастрофою. За нашою інформацією, росія підготувала все, щоб здійснити цей теракт. Українських працівників викинули із Каховської ГЕС, там лише росіяни, вони повністю все контролюють», - зазначив глава держави.

Він також підкреслив, що слід негайно діяти, щоб росія не мала можливості реалізувати цю катастрофу. Потрібна міжнародна спостережна місія на Каховську ГЕС, слід повернути туди український персонал, а також забезпечити розмінування агрегатів та греблі. Росія робить це, аби зробити чергову операцію під фальшивим прапором, вчинити теракт і звинуватити Україну.

За інформацією Інституту вивчення війни, росіяни можуть використати удар по Каховській ГЕС, щоб прикрити свій відступ з-під Херсона.

18 жовтня командувач російських військ в Україні Сергій Суровікін заявив про «непросту ситуацію під Херсоном» та про можливе «ухвалення непростих рішень».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: