«Воєнний стан» від путіна: чому запровадили та що загрожує українцям на окупованих територіях

Читать на русском

Російський диктатор володимир путін підписав указ, яким «запроваджує воєнний стан» на тимчасово окупованих територіях України. Природно, з юридичної точки зору цей указ нікчемний та нічого не означає, проте він є ширмою для підготовки чергового злочину росіян – масової депортації українців у рф. «Слово і Діло» розбиралося, що тепер загрожує українцям, які все ще залишаються на окупованих територіях.

На які свободи українців зазіхає путін

Згідно із законодавством росії (дія якого на території України визнається юридично нікчемною), запровадження воєнного стану передбачає низку заходів: від залучення громадян до «виконання робіт для потреб оборони» до заборони мітингів і демонстрацій. Громадянам України на тимчасово окупованій території загрожує таке:

Про те, чому окупанти запровадили незаконний воєнний стан на окупованих територіях України та що загрожує українцям, які там перебувають – в матеріалі Слово і діло
Що загрожує жителям окупованих територійСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

  • можливе незаконне захоплення та незаконне утримання за ґратами російськими окупантами за діяльність пов'язану із захистом України від російських окупантів;
  • спроби окупантів примусово використовувати населення на «роботах з оборони», як солдати Третього Рейху використовували жителів захоплених ними територій;
  • примусове вилучення (крадіжка) у жителів ТОТ та організацій майна, автомобілів, грошових коштів та іншого нібито «на потреби оборони», за фактом це узаконення грабежів, які й так масово скоюються російськими окупантами;
  • неможливість змінити місце перебування або місце проживання – фактично, кріпосне право;
  • повна заборона на проведення зборів, мітингів і масових заходів, також заборонені страйки;
  • обмеження руху транспортних засобів, огляд автомобілів без згоди власника, вилучення (крадіжка) автомобілів «для потреб оборони»;
  • запровадження комендантської години;
  • обшуки – як особисті, так і у квартирах, огляд речей, вилучення речей (крадіжка) під приводом «міркувань безпеки», перевірка документів;
  • затримання на невизначений термін;
  • прослуховування телефонних розмов, перевірка телефонів, перехоплення повідомлень в соціальних мережах і месенджерах.

Насправді все вищевказане і так вже явочним порядком діє на тимчасово окупованих територіях. Просто тепер окупанти зможуть посилатися на закони росії, тоді як раніше навіть колаборанти іноді обурювалися беззаконням, яке витворяють їхні господарі на окупованих територіях.

Чому путін зважився «запровадити воєнний стан»

В Україні вже прокоментували рішення путіна – зокрема, секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов вказав, що «воєнний стан» є прикриттям для спроби росіян масово депортувати українців на територію рф. Таким чином, росія хоче змінити склад населення у власних депресивних регіонах; це воєнний злочин і він має бути засуджений ООН.

Росіяни тікають з Херсона: про що говорить заява Суровікіна та чого чекати від окупантівПро що свідчать заяви нового командувача окупантами – Суровікіна, що чекає на Херсон та з чим можуть зіткнутися ЗСУ – в матеріалі Слово і діло

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що путінський воєнний стан – це всього лише ширма для тотального розграбування окупованих територій перед тим, як російські окупанти почнуть звідти «отріцательноє наступленіє».

«Для України це не змінює нічого: продовжуємо звільнення і деокупацію своїх територій» – зазначив він.

Кандидат юридичних наук Геннадій Дубов вважає, що росія діє в логіці приєднання до себе окупованих територій. Запровадження путіним «воєнного стану» - просто ще одна цеглинка в цю конструкцію.

«Із самого початку повномасштабне вторгнення позиціювалося владою рф не як війна, а як спецоперація, іншими словами обмежені військові дії поза територією держави. З прийняттям рішення про незаконну анексію українських територій, на якій власне і відбувається велика частина нинішнього збройного протистояння, в логіці російської влади бойові дії «перемістилися» на «їхню територію» – пояснив він.

Дубов нагадав, що відповідно до російських законів, саме в такому випадку оголошується воєнний стан. Тобто, навіть чисто з умовно бюрократичних міркувань росія не могла не запровадити воєнний стан на тимчасово окупованих територіях України – інакше кремль би фактично розписався, що не вважає ці території своїми, попри «приєднання».

«Тому, на мою думку, ця подія є логічним продовженням оформлення рішень щодо так званого «приєднання», а з нашої точки зору, незаконної анексії окремих територій України» – резюмував він.

В цілому, варто відзначити, що російські закони на українській території не діють, скільки б разів путін не «приєднував» тимчасово окуповані землі України до рф. Проблема в тому, що жителям волею-неволею, мабуть, все ж доведеться дотримуватися російських правил, оскільки за порушення окупанти можуть загнати «на подвал», катувати, побити, або просто розстріляти в найближчій посадці.

Тобто, жодною законністю на окупованих територіях і не буде пахнути; навпаки, все беззаконня окупанти зможуть прикрити «воєнним станом».

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: