Запуск ракети КНДР: Китай і рф виступають проти публічного обговорення в ООН

Читать на русском
Китай і рф заявили колегам по Радбезу, що вони проти проведення відкритого засідання, стверджуючи, що реакція Ради має сприяти пом'якшенню ситуації.
фото: ВВС

Китай та росія виступають проти публічного обговорення на засіданні Ради безпеки ООН запуску ракети Північною Кореєю, яка напередодні пролетіла над Японією.

Про це повідомляє агенство Reuters, з посиланням на дипломатичні джерела.

Зазначається, Велика Британія, Франція, Албанія, Норвегія та Ірландія приєдналися до Сполучених Штатів у вимозі провести засідання в середу, 5 жовтня.

КНДР визнала псевдореферендуми та підтримала анексію чотирьох областей УкраїниНа відміну від усього цивілізованого світу, Північна Корея схвалила псевдореферендуми на окупованих територіях України та анексію цих територій росією.

Водночас, як повідомляється, Китай і рф заявили колегам по Радбезу, що вони проти проведення відкритого засідання, стверджуючи, що реакція Ради має сприяти пом'якшенню ситуації на Корейському півострові.

При цьому, наразі нще невідомо, чи буде Радбез ООН засідати в середу публічно, чи за зачиненими дверима. Згідно зі словами дипломатів, будь-які значущі дії ради малоймовірні.

Варто зазначити, що в останні роки Китай і росія, які мають право вето, пропонували послабити санкції ООН щодо Північної Кореї в гуманітарних цілях і спонукати Пхеньян повернутися до міжнародних переговорів, спрямованих на те, щоб переконати лідера Кім Чен Ина відмовитися від ядерної зброї.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив запуск ракети Північною Кореєю над Японією як «нерозважливий акт» і порушення резолюцій Ради Безпеки.

МЗС України також засудило запуск КНДР балістичної ракети та закликало посилити санкційний тиск на Пхеньян.

Нагадаємо, Північна Корея випустила неідентифіковану балістичну ракету біля свого східного узбережжя 4 жовтня. Вона пролетіла над Японією, влада країни скликала термінове засідання Ради національної безпеки.

У вересні КНДР ухвалила нову ядерну доктрину – закріплено право завдавати попереджувального ядерного удару.

Згодом стало відомо, що Сполучені Штати просять Раду Безпеки ООН провести відкрите засідання у середу, 5 жовтня, стосовно Північної Кореї, заявив представник США після того, як Пхеньян запустив балістичну ракету над Японією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: