Експерт розповів, чим може бути небезпечна армія Білорусі

Читать на русском
Навіть повністю боєздатна армія Білорусі може виставити для активного наступу дуже мало військ - не більше ніж 25 тисяч. Така група нічого зробити на фронті не зможе
РСЗВ В-200 «Полонез»Вікіпедія

У білоруської армії є три компоненти, які можуть бути небезпечні для України, але в цілому цих трьох компонент недостатньо для створення переваги при наступі. А наземна армія Білорусі не представляє особливої небезпеки.

Про це розповів експерт програми» міжнародна та внутрішня політика «Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич у інтерв'ю «Слово і діло».

За його словами, навіть повністю боєздатна армія Білорусі може виставити для активного наступу дуже мало військ - не більше 25 тисяч. Така група нічого зробити на фронті не зможе, а просто розчиниться в поліських чи київських лісах. Реальний потенціал Білорусі в іншому: у неї є деякі речі, які дійсно небезпечні.

«Заради чого?»: Лукашенко заявив, що не має бажання відправляти білорусів воювати в УкраїнуОлександр Лукашенко заявив, що Білорусь не планує нападу на Україну і бомбардувати не збирається.

«Перше – це системи боротьби з БПЛА. Вони реально одні з кращих у світі: білоруською «Грозою» іранці перехоплювали та крали американські БПЛА. Але тут виступає зацікавленість білоруських партнерів – наприклад, Туреччини, БПЛА якої працюють на боці України. Тому білоруською «Грозою» в Сирії оснащені іранці, але її немає у російської армії – і не буде» - розповів Тишкевич.

Ще одна небезпека – білоруські аналоги РСЗВ М142 HIMARS, реактивні системи залпового вогню «Полонез». При аналогічній потужності їх базові ракети летять на 300 км проти американських 70-80 км. Однак тут важлива роль Китаю, за участю якого створювалася ця система; а Китай категорично проти застосування її у війні. Також Білорусь має напрацювання у сфері ППО, які успішно показали себе у Другій Карабаській війні 2020 року. Але річ у тому, що для створення вирішальної переваги всього перерахованого вище мало.

«Але цих трьох складових недостатньо для гарантії переваги в разі прямого зіткнення» – резюмував експерт.

Нагадаємо, Білорусь розмістила біля кордонів з Україною до семи батальйонно-тактичних груп. Білоруські військові продовжують тренуватися і налагоджувати інфраструктуру для сил росії.

Аналітики впевнені в малоймовірності того, що Білорусь візьме безпосередню участь у війні проти України, попри заяву про те, що країна розмістить у себе кілька десятків тисяч мобілізованих росіян.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: