Україні терміново потрібні протиракетні системи та гарантії безпеки – Єрмак

Читать на русском
Союзники можуть посилити безпеку України, надавши сучасні та ефективні системи ППО та ПРО, заявили Андрій Єрмак та ексгенсек НАТО.

Україна потребує підтримки у боротьбі з російською агресією. Союзники можуть посилити безпеку України, надавши сучасні та ефективні системи ППО та ПРО. Також нашій країні терміново потрібні гарантії безпеки як сигнал довіри з боку Заходу.

Про це йдеться у спільній колонці глави Офісу президента Андрія Єрмака та ексгенсека НАТО Андерса Фога Расмуссена (2009 – 2014) у The Wall Street Journal.

Гарантії безпеки для України: в ОПУ показали рекомендації щодо проєктуРекомендації щодо проєкту гарантій безпеки для України представили в ОПУ. У документі зазначено, які країни Україна бачить серед гарантів, на яку допомогу розраховує. Наголошується, що гарантії не замінюють прагнення вступити до НАТО та ЄС.

Вони нагадали, що у відповідь на нещодавні перемоги України на фронті росія вдалася до обстрілу цивільної інфраструктури ракетами великої дальності.

«Це воєнний злочин. Щоб захистити цивільне населення та дозволити відновлення, союзники України мають надати все необхідне для запобігання повітряним атакам», – сказано у матеріалі.

Одним із прикладів того, як союзники можуть посилити безпеку України, є надання сучасних та ефективних систем протиповітряної та протиракетної оборони, зазначають автори колонки.

Єрмак і Расмуссен також наголосили, що російський диктатор володимир путін «має зрозуміти, що відданість вільного світу Україні тверда, а його війна марна».

Тому Україні потрібні гарантії безпеки вже зараз, оскільки затягування процесу «спонукає кремль продовжувати свою незаконну війну».

На думку голови ОПУ, гарантії безпеки мають надходити від основної групи союзників України зі значним військовим потенціалом, які готові взяти на себе політичні та юридичні зобов’язання. Це можуть бути США, Велика Британія, Канада, Польща, Італія, Німеччина, Франція, Австралія, Туреччина та країни Нордичні країни, Балтії та Центральної Європи.

«Поряд із зобов’язаннями щодо військової підтримки, ширша група міжнародних партнерів має підтримувати низку гарантій санкцій. Це включатиме країни-члени Групи 7 і ЄС, а також інші країни, які зараз застосовують санкції проти Росії, такі як Південна Корея та Японія. Ці зобов’язання також мають включати положення про автоматичне відновлення санкцій у разі подальшої російської агресії», – підкреслили Єрмак і Расмуссен.

Нагадаємо, США передадуть Україні 16 пускових протиракетних систем NASAMS. Вже отримано згоду на їхню передачу. Спочатку Україна отримає дві батареї, повідомляли у ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: