У ЄС запрацював газопровід, який має знизити енергозалежність від росії

Читать на русском
Газопровід стане полегшенням для Болгарії, до якої російський Газпром припинив постачання через її відмову платити у рублях.
фото: apa.az

У суботу, 1 жовтня, відбувся офіційний запуск газопроводу з Греції до Болгарії, який має знизити залежність Європи від газу країни-агресора.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Зазначається, що трубопровід завдовжки 182 км стане полегшенням для Болгарії, до якої російський «Газпром» припинив постачання через відмову Софії платити у рублях.

Як змінюється вартість газу в ЄвропіЯк за останні три роки змінювалася біржова ціна на газ у Європі – на інфографіці. Наразі вартість знову зростає на тлі новин про пошкодження Північного потоку.

На церемонію відкриття трубопроводу разом з президентами Болгарії, Греції, Азербайджану, Румунії, Сербії та Північної Македонії прибула голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Цей газопровід змінює правила гри. Він змінює правила гри для Болгарії та енергетичної безпеки Європи. І це означає свободу. Це означає свободу від залежності від російського газу», - заявила голова Європейської комісії.

Через інтерконектор Греція-Болгарія (IGB) до Болгарії транспортуватиметься 1 мільярд кубометрів азербайджанського газу.

Початкова пропускна спроможність трубопроводу - 3 млрд кубометрів на рік. У планах згодом збільшити її до 5 млрд кубометрів. Газопровід може постачати неросійський газ до Сербії, Північної Македонії, Румунії і далі в Молдову та Україну.

Він транспортуватиме газ із північного грецького міста Комотіні до Старої Загори у Болгарії.

При цьому, у п'ятницю, 30 вересня, газові оператори Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини запропонували транспортувати збільшені постачання азербайджанського газу через свої мережі до Центральної Європи.

Нагадаємо, що сьогодні, 1 жовтня, До Польщі почав надходити новим трубопроводом газ із Норвегії.

Водночас, російський «Газпром» призупинив постачання газу до Італії.

Також нагадаємо, що незважаючи на російський газовий шантаж, Євросоюз заповнив свої газові сховища на два місяці раніше за дедлайн.

Проте експерти прогнозують, що дефіцит газу в Європі може зберегтися мінімум до 2025 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: