До Польщі почав надходити новим трубопроводом газ із Норвегії

Читать на русском
Сьогодні, 1 жовтня, до Польщі почав транспортуватися газ із норвезького шельфу нещодавно відкритим Балтійським газопроводом
Maria Tuxen Hedegaard / Energinet

Сьогодні, 1 жовтня, до Польщі почав транспортуватися газ із норвезького шельфу нещодавно відкритим Балтійським газопроводом (Baltic Pipe).

Про це пише Reuters.

«Трубопровід знаходиться в центрі стратегії Польщі щодо диверсифікації постачання газу в бік від росії, яка почалася за багато років до того, як лютневе вторгнення москви в Україну спровокувало глобальну енергетичну кризу», – йдеться в повідомленні.

Як змінюється вартість газу в ЄвропіЯк за останні три роки змінювалася біржова ціна на газ у Європі – на інфографіці. Наразі вартість знову зростає на тлі новин про пошкодження Північного потоку.

Baltic Pipe є спільним проєктом польського та данського операторів газопроводів. Будівництво газогону завершилося в 2022 році, за винятком двох наземних ділянок на території Данії, які планується добудувати в листопаді цього року. До цього часу газопровід використовуватиметься в обмеженому режимі.

Загалом цим трубопроводом планується постачати до Польщі 10 млрд куб. м газу. У 2023 році планують транспортувати щонайменше 6,5 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, незважаючи на російський газовий шантаж, Євросоюз заповнив свої газові сховища на два місяці раніше за дедлайн.

Проте експерти прогнозують, що дефіцит газу в Європі може зберегтися мінімум до 2025 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: