В ISW розповіли, за яких умов путін може застосувати ядерну зброю

Читать на русском
Аналітики американського Інституту вивчення війни заявили, що путін погрожує ядерною зброєю, щоб домовитися з Україною про припинення вогню для перегрупування військ. Водночас назвали умови, за яких він може натиснути на ядерну кнопку.
Володимир путінФото – kremlin

Президент росії володимир путін прагне налякати Захід ядерними погрозами, щоб домовитися з Україною про припинення вогню. Він хоче його використати для переозброєння.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

В ISW не можуть передбачити, чи застосує російський диктатор ядерну зброю, і якщо так, то коли він це зробить. Його загрози не свідчать про швидку підготовку зброї масового ураження. Крім того, перетин встановлених путіним «червоних ліній» в Україні все ще не призводив до загрози ядерного удару.

Правила виживання: як діяти у разі ядерного вибухуЩо робити при ядерному вибуху, якщо він застав вас у приміщенні, на вулиці чи в автомобілі – на інфографіці.

Аналітики зазначають, що президент країни-агресора може застосувати ядерну зброю, якщо вважатиме, що це не спричинить прямого військового втручання Заходу у війну з використанням звичайних озброєнь. Також путін може вирішити здійснити таку атаку, якщо, за його оцінками, це відіграє вирішальну роль у війні проти України.

Прагнення президента рф до переговорів можуть вказувати на те, що він зрозумів, що не зможе виграти війну наявними силами, тому прагне заморозити конфлікт задля перегрупування російських військ.

На думку аналітиків, наразі неясно, якими саме індикаторами путін керуватиметься, коли оцінюватиме успіх у відновленні сил та спробах зламати рішучість західних країн за допомогою економічного тиску. Водночас в ISW вважають, що в обох випадках він зазнає невдачі.

Путін міг би сподіватися, що тактична ядерна ескалація зможе заморозити нинішні фронтові лінії. В американському Інституті вивчення війни наголосили, що це була б дивовижна авантюра, адже диктатор рф заплатить велику ціну, якщо у ситуацію втрутиться НАТО і завдасть відповіді.

Нагадаємо, що 21 вересня володимир путін заявив, що при загрозі «територіальної цілісності» росія використає «всі наявні засоби». Пізніше Дмитро Медведєв заявив, що росія «має право застосувати ядерну зброю, якщо це буде потрібно».

Спецслужби США та їхніх союзників посилили спостереження для виявлення ознак того, що володимир путін міг віддати російським військовим наказ про застосування ядерної зброї проти України. Однак перші ознаки можливого нападу можуть з'явитися надто пізно.

У розвідці заявили, що наразі загроза застосування рф ядерної зброї проти України є «дуже високою» - ймовірно, ворог атакуватиме вздовж лінії фронту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: