Стан російського ядерного потенціалу викликає питання – Резніков

Читать на русском
Міністр оборони Резніков не береться оцінити ризик застосування росією тактичної ядерної зброї. Але, за його словами, стан арсеналу рф викликає питання.

Ризик застосування росією ядерної зброї завжди є, але стан її ядерного потенціалу викликає питання.

Про це міністр оборони Олексій Резніков сказав в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Ризики завжди є. Маючи такого сусіда з ядерним потенціалом, завжди є можливість, що він психоне. Наскільки це у відсотках? Я не берусь сказати. Чи залишилися у них носії? Так, лишилися. Його можна донести і «Іскандерами», і «Калібрами», і літаками. Якої вони якості та стану – у мене запитання», – сказав Резніков.

«Ядерні погрози путіна – не блеф»: експерт назвав можливі сценарії застосування ядерної зброї рфАмериканський експерт з питань безпеки Джозеф Сірінсіоне перерахував можливі сценарії застосування ядерної зброї росією – демонстраційний удар, використання зброї малої чи великої потужності, ядерний удар по НАТО.

Він нагадав, що термін придатності ядерної зброї, яку Україна віддала росії, сплив у 1997 році.

«Якось я спілкувався з другим президентом Леонідом Кучмою, який вже завершував передачу Росії ядерної зброї. Він нагадав, що навіть якщо б цей ядерний потенціал не віддали, у 1997 році у нього закінчувався термін придатності. Його все-одно треба було списувати та утилізувати. Ми його весь віддали до росії. Тому запитання: а в якому стані цей мотлох у росії?» – сказав голова Міноборони.

Нагадаємо, західні спецслужби посилили спостереження для виявлення ознак того, що путін міг віддати російським військовим наказ про застосування ядерної зброї проти України.

У той самий час США вважають малоймовірним застосування тактичної ядерної зброї рф. Але ризик помітно вищий, ніж роком раніше.

На інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки боєголовок є у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

Крім того, ми розбиралися, в яких випадках країни можуть використати ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: