У США вважають малоймовірним, що путін застосує ядерну зброю, але загроза «підвищилася» – CNN

Читать на русском
Імовірність того, що президент росії володимир путін застосує тактичну ядерну зброю у війні проти України, можливо, є найвищою з моменту вторгнення росії.

У США вважають, що ймовірність того, що президент рф владимир путін застосує тактичну ядерну зброю у війні проти України, можливо, є найвищою від моменту вторгнення рф в лютому, але все ще малоймовірна.

Про це повідомили виданню CNN кілька офіційних осіб, знайомих із останніми розвідданими.

За інформацією ЗМІ, розвідувальна спільнота уважно стежить за будь-якими ознаками того, що путінські розрахунки змінилися після того, як минулого тижня російський президент посилив свої погрози застосувати ядерну зброю.

Останній аргумент: чи зважиться росія на застосування ядерної зброїЧи зможе росія використати ядерну зброю в Україні, чим вона може вдарити та що думають експерти – в матеріалі Слово і діло

«Згідно з кількома джерелами, загроза, безумовно, «підвищена» порівняно з попереднім роком. В останні місяці США приватно застерігали рф від такого трагічного кроку», - пише CNN.

Але поки що немає жодних ознак того, що рф найближчим часом планує її застосування, і «загальна оцінка не змінилася», повідомило джерело, знайоме з розвідкою.

Декілька представників міністерства оборони США, які також заявили, що наразі не бачать жодних ознак того, що рсія переміщує ядерну зброю, заявили, що, на їхню думку, цілком імовірно, що США зможуть виявити переміщення тактичних боєголовок меншого розміру.

Чиновники вважають, що путін застосує ядерну зброю лише в тому випадку, якщо виникне загроза її власному становищу або якщо він відчує екзистенційну загрозу для самої росії, що може вважати втратою в Україні.

Деякі російські військові аналітики вважають, що наказ путіна про мобілізацію може фактично зменшити короткостроковий ризик того, що він застосує ядерну зброю на полі бою, тому що це продовжить його здатність вести війну із застосуванням звичайних озброєнь.

Нагадаємо, 21 вересня володимир путін заявив, що при загрозі «територіальної цілісності» росія використає «всі наявні засоби». Пізніше Дмитро Медведєв заявив, що росія «має право застосувати ядерну зброю, якщо це буде потрібно».

На тлі цих погроз західні союзники України посилюють ядерне стримування, приводячи свою зброю у бойову готовність.

Експерт назвав можливі сценарії застосування ядерної зброї росією.

На інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки боєголовок є у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: