В Ірані знову спалахнули протести: президент пообіцяв «рішучі дії» у відповідь

Читать на русском
В Ірані знову розпочалися протести через смерть 22-річної жінки. Президент Ібрагім Райсі пообіцяв рішучі дії у відповідь.
ПротестиФото – Reuters

В Ірані продовжуються масові протести, що розпочалися через загибель жінки, яку заарештувала поліція. Президент країни Ібрагім Райсі. Пообіцяв розібратися з ними.

Про це повідомляє Aljazeera.

Президент висловився після того, як люди вийшли на протести дев’яту ніч підряд. Протестувальники кинули виклик репресіям, під час яких загинула щонайменше 41 людина. За словами Райсі, втрати він підрахував самостійно, а офіційна кількість жертв буде оприлюднена пізніше.

Наші діти – не добриво: в Дагестані на мітингах сталися сутички, поліція відкрила вогоньУ неділю, 25 вересня, у столиці російської республіки Дагестан Махачкалі відбувається масова акція проти мобілізації чоловіків на війну з Україною.

Протести відбулися у більшості провінцій країни. Під час них заарештували сотні громадян.

За даними державних ЗМІ, президент підкреслив «необхідність проводити різницю між протестом і порушенням громадського порядку та безпеки і назвав те, що відбувається бунтом».

Протести розпочалися на північному заході Ірану тиждень тому на похоронах Махси Аміні – 22-річної курдської жінки. Вона загинула після того, як впала у кому після затримання у Тегерані за те, що не дотримувалася правил носіння хіджабу.

Інцидент змусив іранців боротися з обмеженнями особистих свобод в Ірані, суворим дрес-кодом для жінок, а також з економічними проблемами, які розпочалися через санкції.

Iranians protest over the death of Mahsa Amini continuesAl Jazeera English

Нагадаємо, у п’ятницю, 23 вересня, Міністерство закордонних справ України вирішило позбавити посла Ірану акредитації на доручення президента Володимира Зеленського. А також суттєво скоротять кількість дипломатичного персоналу посольства Ірану в Києві.

Після цього, речник іранського міністерства «порадив» Україні «утримуватися від впливу третіх сторін, які прагнуть зруйнувати відносини між двома країнами».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: