Псевдореферендуми та зміни до КК: в ISW вважають, що ці кроки націлені на внутрішню аудиторію росії

Читать на русском
Останні резонансні кроки кремля націлені насамперед на внутрішню аудиторію росії. Путін хоче активізувати самомобілізацію росіян, а також запобігти ухилянню від призову та стримати ризик розпаду військових частин. Але ознак підготовки масової мобілізації немає.

Псевдореферендуми на окупованих територіях України та плани кремля щодо їх анексії насамперед націлені на внутрішню російську аудиторію. А ознак підготовки масової мобілізації в рф немає.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що плани кремля з анексії Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей насамперед націлені на внутрішню аудиторію – путін так сподівається покращити можливості росії з формування збройних сил, закликавши росіян йти добровольцями на війну, щоб «захистити» нові території.

У кремлі, ймовірно, усвідомили, що нинішніх російських сил замало для завоювання України, а добровільна мобілізація проблем не вирішує. Таким чином, у рф створюють правові та інформаційні умови для покращення формування російської армії.

Псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях: що відомо на цей моментЗ точки зору як українського законодавства, так і з точки зору міжнародних правових норм, псевдореферендуми є абсолютно незаконними

«Путін вважає, що він може апелювати до російського етнонаціоналізму та захисту нібито «російських народів» для створення додаткових добровольчих сил», – зазначили в ISW.

При цьому, щоб запобігти ухиленню від призову та стримати ризик розпаду російських військових частин, до кримінального кодексу введено нові суворіші покарання. Аналітики наголошують, що закон не запроваджує повномасштабну мобілізацію чи ширшу військову службу, а також не передбачає будь-якої підготовки до таких дій.

«Кремль робить кроки для безпосереднього збільшення чисельності сил за рахунок продовження добровільної «самомобілізації» та розширення своїх законних повноважень щодо відправлення російських призовників для ведення бойових дій в Україні», – йдеться у звіті Інституту.

На думку аналітиків, путін сподівається, що такі кроки дозволять йому захопити решту Донецької області та зберегти окуповані частини Луганської, Херсонської та Запорізької областей. «Він помиляється. У путіна немає часу, ні ресурсів, необхідні створення ефективної бойової міці. Але путін, швидше за все, зачекає, щоб побачити, чи увінчаються ці зусилля успіхом, перш ніж продовжити ескалацію або звалити провину за свої втрати на цапа-відбувайла. Його найімовірнішим цапом-відбувайлом стане міністр оборони Сергій Шойгу», – йдеться у звіті.

Крім того, мета псевдореферендумів та анексії територій – стримати контрнаступ України, представивши спроби України звільнити окуповані території як напад на росію. Кремль гратиме на побоюваннях щодо ядерної ескалації. Але, нагадали в ISW, путін раніше вже не виконував своїх погроз у відповідь на перетин «червоних ліній».

Нагадаємо, росія з 23 до 27 вересня має намір провести псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України.

У раді федерацій заявили, що після псевдореферендумів дії України щодо звільнення територій будуть розцінені як «агресія проти росії».

Крім того, вчора до кримінального кодексу рф було внесено зміни. У кодекс додали поняття «мобілізація», «воєнний стан» та «воєнний час», «збройний конфлікт». Також пакет поправок включає статті, такі як «добровільна здача в полон» і «мародерство».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: