Суд продовжив розслідування справи колишнього голови АРМА Янчука

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива НАБУ про продовження строку розслідування справи.
Антон Янчук

Вищий антикорупційний суд продовжив до 12 жовтня строк розслідування кримінального провадження за підозрою колишнього керівника Національного агентства з розшуку та менеджменту активів Антона Янчука та інших осіб у зловживаннях з арештованим майном.

Таке рішення 9 вересня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива НАБУ про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 62019000000000639 від 11 травня 2019 року - задовольнити частково. Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до 3 місяців, тобто до 12 жовтня 2022 року», – йдеться в рішенні.

Раніше ВАКС визначив заставу ексглаві АРМА Янчуку.

Нагадаємо, НАБУ та САП повідомили про підозру ексголові АРМА Антону Янчуку та іншим у махінаціях із заарештованим майном. Як стверджують в НАБУ, арештоване майно передавали АРМА під приводом виконання судових рішень. Посадовці АРМА, своєю чергою, готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або ж вони швидко псуються і можуть втратити свою вартість. В подальшому майно оцінювала компанія-учасниця схеми за суттєво заниженою вартістю. За нею майно виставляли на електронні торги, організовані ДП «СЕТАМ». В свою чергу представники держпідприємства, учасники-змови, організовували торги у такий спосіб, щоб забезпечити перемогу наперед визначеній приватній компанії.

НАБУ та САП здобули докази щонайменше чотирьох епізодів такої протиправної діяльності упродовж 2019 року. А саме:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбані свого часу для будівництва торговельних центрів мережі «Ашан», - реалізовано у 18 разів дешевше за ринкову вартість;
  • продаж 2,6 тис. тон піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині, заниження вартості більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою;
  • продаж понад 4,5 тис. тон карбаміду – майже в 5 разів дешевше за ринкові ціни;
  • продаж зерна, крупи та олійних культур – вчетверо дешевше за ринкову вартість.

Внаслідок продажу арештованого майна за заниженою вартістю лише в цих чотирьох епізодах завдано шкоди на понад 426 млн грн. З метою унеможливлення подальшої реалізації злочину НАБУ та САП ініціювали накладення арешту на згадані земельні ділянки та гроші, сплачені за річковий пісок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: