Апеляція ВАКС залишила під вартою експосадовця АРМА Різника

Читать на русском
Апеляційна інстанція розглянула і залишила без задоволення скаргу адвоката колишнього посадовця Нацагентства на обраний запобіжний захід.
Віталій Різник

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під вартою колишнього начальника управління менеджменту активів центрального апарату Національного агентства з менеджменту та розшуку активів Віталія Різника, якого НАБУ і САП підозрюють у махінаціях з заарештованим майном.

Таке рішення 2 серпня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Апеляційну скаргу адвоката Стороженка Дмитра Олександровича, подану в інтересах підозрюваного (Віталія Різника – ред.), залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 18 липня 2022 року - без змін», – йдеться в рішенні.

Як відомо, ВАКС заарештував Різника з альтернативою 4,96 млн грн застави. Наразі він обіймає посаду начальника відділу в Міністерстві розвитку громад та територій України.

Нагадаємо, НАБУ та САП повідомили про підозру ексголові АРМА Антону Янчуку та іншим у махінаціях із заарештованим майном. Як стверджують в НАБУ, арештоване майно передавали АРМА під приводом виконання судових рішень. Посадовці АРМА, своєю чергою, готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або ж вони швидко псуються і можуть втратити свою вартість. В подальшому майно оцінювала компанія-учасниця схеми за суттєво заниженою вартістю. За нею майно виставляли на електронні торги, організовані ДП «СЕТАМ». В свою чергу представники держпідприємства, учасники-змови, організовували торги у такий спосіб, щоб забезпечити перемогу наперед визначеній приватній компанії.

НАБУ та САП здобули докази щонайменше чотирьох епізодів такої протиправної діяльності упродовж 2019 року. А саме:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбані свого часу для будівництва торговельних центрів мережі «Ашан», - реалізовано у 18 разів дешевше за ринкову вартість;
  • продаж 2,6 тис. тон піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині, заниження вартості більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою;
  • продаж понад 4,5 тис. тон карбаміду – майже в 5 разів дешевше за ринкові ціни;
  • продаж зерна, крупи та олійних культур – вчетверо дешевше за ринкову вартість.

Внаслідок продажу арештованого майна за заниженою вартістю лише в цих чотирьох епізодах завдано шкоди на понад 426 млн грн. З метою унеможливлення подальшої реалізації злочину НАБУ та САП ініціювали накладення арешту на згадані земельні ділянки та гроші, сплачені за річковий пісок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: