Суд скасував арешт автомобіля дружини екскерівника АРМА Янчука

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання адвоката власника майна про скасування арешту транспортного засобу.
Антон Янчук

Вищий антикорупційний суд скасував арешт автомобілю Audi S6 2013 року випуску, оскільки майна належить дружині колишнього керівника Національного агентства з розшуку та менеджменту активів Антона Янчука, а не самому підозрюваному.

Таке рішення 22 серпня ухвалила слідча суддя ВАКС Лариса Задорожна, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат дружини Янчука просив скасувати арешт автівки, оскільки 5 липня 2022 року автомобіль був перереєстрований з екскерівника АРМА на дружину, тобто не був власністю підозрюваного на момент винесення ухвали 28 липня.

Водночас детектив НАБУ заперечив щодо задоволення поданого клопотання. Він зазначив, що на момент подання клопотання про арешт майна, яке на праві власності належало Янчуку, відомостей про те, що автомобіль належав його дружині, у органу досудового розслідування не було. Детектив додав, що договір дарування носить формальний характер. Утім суддя арешт скасувала.

«Задовольнити клопотання адвоката Бовкуна Євгена Андрійовича, який діє в інтересах (Олександри Янчук – ред.), про скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 62019000000000639 від 11.05.2019. Скасувати арешт, накладений відповідно до ухвали слідчого судді ВАКС від 28.07.2022 на автомобіль марки Audi, модель S6, 2013 року випуску, який полягав у тимчасовій забороні розпорядження та відчуження вказаного майна», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ та САП повідомили про підозру ексголові АРМА Антону Янчуку та іншим у махінаціях із заарештованим майном. Як стверджують в НАБУ, арештоване майно передавали АРМА під приводом виконання судових рішень. Посадовці АРМА, своєю чергою, готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або ж вони швидко псуються і можуть втратити свою вартість. В подальшому майно оцінювала компанія-учасниця схеми за суттєво заниженою вартістю. За нею майно виставляли на електронні торги, організовані ДП «СЕТАМ». В свою чергу представники держпідприємства, учасники-змови, організовували торги у такий спосіб, щоб забезпечити перемогу наперед визначеній приватній компанії.

НАБУ та САП здобули докази щонайменше чотирьох епізодів такої протиправної діяльності упродовж 2019 року. А саме:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбані свого часу для будівництва торговельних центрів мережі «Ашан», - реалізовано у 18 разів дешевше за ринкову вартість;
  • продаж 2,6 тис. тон піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині, заниження вартості більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою;
  • продаж понад 4,5 тис. тон карбаміду – майже в 5 разів дешевше за ринкові ціни;
  • продаж зерна, крупи та олійних культур – вчетверо дешевше за ринкову вартість.

Внаслідок продажу арештованого майна за заниженою вартістю лише в цих чотирьох епізодах завдано шкоди на понад 426 млн грн. З метою унеможливлення подальшої реалізації злочину НАБУ та САП ініціювали накладення арешту на згадані земельні ділянки та гроші, сплачені за річковий пісок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: