Енергетичний терор росії: чи загрожують удари столичним енергостанціям

Читать на русском
Про те, чи загрожують російські ракетні атаки енергетичним об'єктам Києва та Київської області - в матеріалі Слово і діло
Наслідки обстрілу Харківської ТЕЦ-5dsns.gov.ua

Росіяни перейшли до принципово нової стадії терористичних атак – влада Харківської області другу добу працює над тим, щоб забезпечити жителів світлом після кількох ракетних ударів окупантів. Росіяни й раніше били по ТЕЦ та станціях, пошкодивши мінімум шість з них. Але нова атака, за словами міністра енергетики, – наймасштабніша.

«Слово і діло» зібрало коротку передісторію ракетної атаки на ТЕЦ Харківщини, реакцію офіційних осіб та коментарі експертів про те, чи загрожують подібні ракетні удари українській столиці.

Які об'єкти атакував агресор

Увечері 11 вересня російська федерація вчинила масову ракетну атаку проти української енергетичної інфраструктури. Були атаковані об'єкти Харківської ТЕЦ-5, Зміївської ТЕЦ в Харківській області, а також Павлоградської ТЕЦ-3 в Дніпропетровській області, пошкодили також Кременчуцьку ТЕЦ. Без води та світла залишилися Харківська, Полтавська, Дніпропетровська і частково Запорізька області. У трьох областях пошкодження оперативно усунули. Однак обстріл став одним з найбільш масованих з початку війни.

Атака проводилася з Чорного моря (6 ракет «Калібр») і з Каспію (6 ракет Х-101 авіаційного базування). Українська ППО спрацювала дуже професійно і збила 9 з 12 дорогих російських ракет, запущених по інфраструктурних об'єктах - про це написало Командування Повітряних сил ЗСУ.

Станом на середину дня 12 вересня росія повторила удар по Харкову - у місті знову відсутнє електропостачання та вода. В інших областях України все гаразд.

Що цікаво, після удару по Харківській ТЕЦ-5 без світла, згідно з низкою повідомлень, виявився і російський Білгород. Схоже, в Бєлгороді крали електрику з мереж Харківської області, принаймні, виглядає це саме так.

Як на атаки по ТЕЦ відреагували в Україні та росії

Президент Володимир Зеленський, коментуючи удари по енергетичних об'єктах, назвав їх прямим терористичним актом, вчиненим росіянами.

Радник голови офісу президента Михайло Подоляк відзначив, що це така відповідь російської влади на розгром зс рф в Харківській області.

«Прямі умисні удари по критичній цивільній інфраструктурі, зокрема, по найбільшій Харківській ТЕЦ-5, - це безумовний прояв тероризму росії та її бажання масово залишити мирних громадян без світла і тепла. Така боягузлива «відповідь» за втечу власної армії з поля бою» - написав він.

Пізніше Подоляк додав, що відповіддю світу на цей терор повинна стати передача Україні нових систем ППО і ПРО, оскільки ця атака - не остання.

Про те ж заявив голова Дніпропетровської ОВВА Валентин Резніченко.

«Деякі міста і громади області залишилися без світла. Росіяни вдарили по енергетичній інфраструктурі. Не можуть змиритися з поразками на полі бою» - написав він.

Мер Харкова Ігор Терехов також зазначив, що основний мотив для ракетних ударів - помста ЗСУ за успіхи у вигнанні російських окупантів з України.

«Агресор знав, куди бив, і бив фактично по мирному населенню. Його метою сьогодні було максимально досадити харків'янам за успіхи ЗСУ на фронті» - написав він.

У МЗС України заявили, що ракетний удар - це відповідь на український наступ.

«Це акт відчаю після величезних втрат та відступу росії на сході України. Попри свою терористичну тактику, вони приречені програти цю війну» - написав в Twitter речник МЗС Олег Ніколенко.

Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала ракетний обстріл реакцією росії на успіхи ЗСУ на сході України. А в Держдепартаменті США різко засудили російські ракетні удари по ТЕЦ.

Міністерство оборони росії ніяк не прокоментувало удари по енергоінфраструктурі України. У Кремлі на це ж питання переадресували саме в Міноборони.

«Всю інформацію за фактами ракетних ударів, по цілях, а також результатами ракетних ударів надає мій колега Конашенков в брифінгах» - заявив прессекретар президента росії володимира путіна Дмитро Пєсков.

Однак ракетну атаку прокоментували деякі російські політики, громадські діячі та колаборанти на окупованих територіях України.

Так, член громадської палати при держдумі рф Олександр Малькевич заявив, що удари по українській енергосистемі - це нібито відповідь на «спроби України влаштувати енергетичний колапс в «ДНР».

Гауляйтер окупованого Криму Сергій Аксьонов привітав удари зс рф по українських ТЕЦ, заявивши, що він сподівається на дії росії, які будуть носити «більш рішучий характер».

«Слава Богу, Міноборони почало, нарешті, завдавати ударів по об'єктах інфраструктури», - сказав він у коментарі російській пропаганді.

Зреагували також на ракетні удари численні російські «воєнкори» та пропагандисти Кремля. Загальний посил їхніх повідомлень зводиться саме до того, що ці удари - тільки початок і в планах Росії влаштувати Україні масштабний блекаут, завдаючи напередодні опалювального сезону удари по ТЕЦ, котельнях, насосних станціях та інших важливих об'єктах.

Чи загрожують подібні ракетні удари Києву та області?

«Слово і діло» вирішило опитати експертів, щоб з'ясувати - а чи можуть такі ж ракетні атаки загрожувати українській столиці. Тим більше, що у зв'язку із заявами росіян про «масштабний блекаут» це питання набуває важливого значення.

Ми постаралися відповісти на три найважливіших питання:

  • Чи є загроза ракетних ударів по інфраструктурі Києва?
  • Чи можуть бити по енергетичній інфраструктурі в Київській області?
  • І чи зможе ППО відбити всі атаки росіян?

Політолог і експерт Олег Саакян вважає, що загроза ракетних російських ударів зберігається по всій території України. Київ з Київською областю тут - далеко не виняток. Проблема в тому, що росія вже давно анонсувала ці удари, вся інформаційна політика росії та весь її інформаційний порядок прямо-таки кричали про те, що вони будуть.

Однак всі чекали, що ударів по критичній інфраструктурі буде завдано ближче до холодів. Свої корективи вніс успішний наступ української армії на Харківщині.

«Через успіхи ЗСУ в Харківській області росія завдала удару вже зараз, пішла на фальстарт» - зазначив експерт.

Крім того, попри те, що протиповітряна оборона України працює надзвичайно професійно, зараз на рівні головного військового командування визнається - систем ППО недостатньо для повноцінного прикриття найважливіших об'єктів. Зараз перехоплюється до 75% ракет, тоді як для ураження ТЕЦ і створення критичної ситуації достатньо однієї.

«Якщо росія захоче знищити теплоелектростанцію, вона запустить залп з ракет, який ми просто фізично не зможемо відбити» - зазначив Саакян.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев акцентує на тому, що удари по енергоінфраструктурі - це не якесь нове слово в російській військовій стратегії. Росіяни й раніше били по ТЕЦ і станціях, пошкодивши мінімум шість з них.

Загалом, окупанти цілеспрямовано знищують енергетичну інфраструктуру. Під ударом зараз може опинитися будь-який об'єкт.

«І це мало б більш серйозні наслідки, якби не робота наших ППО, які збивають більшу частину ракет, спрямованих на критичні об'єкти», - зазначив експерт.

При цьому він висловив сумнів у тому, що удари по енергетичній інфраструктурі Києва може зупинити наявність у місті західних посольств. За словами Рябцева, для росіян це не матиме зупиняючої дії. А значить, Київ і Київська область знаходяться під такою ж загрозою, як і інші регіони України.

«Західні посольства, житлові квартали... для росії це не має значення» - підсумував Рябцев.

Чи готовий Київ до ракетних атак по ТЕЦ?

Київ готується до сценаріїв, згідно з якими окупанти можуть атакувати ракетами критичну інфраструктуру. Так, ще 15 серпня мер Києва Віталій Кличко в інтерв'ю виданню «Бабель» сказав, що на цей випадок влада міста вже вжила низку заходів.

«Цей сценарій ми теж враховуємо. Ми закупили генератори, паливо для цих генераторів. В першу чергу вони підуть на лікарні, на садки та школи. Ми зробимо все можливе і неможливе, що залежить від нас, щоб в будинках було тепло» - пообіцяв він.

Кличко допустив перебої з електрикою, але додав, що на цей випадок у міста є генератори. Якщо ж не буде опалення або газу, на деякий час у Києва є запаси мазуту. Крім того, 1 вересня місто затвердило рішення купити мобільні котельні, які можуть забезпечувати теплом важливі об'єкти в столиці.

Нещодавно галасу наробили новини про нібито майбутню насильницьку евакуацію киян, які проживають біля об'єктів критичної інфраструктури. Надалі в КМДА уточнили: «про евакуацію з Києва або окремих районів взагалі немає мови. Дійсно, в кожному районі існують евакуаційні комісії, вони створені давно, на випадок абсолютно різних надзвичайних ситуацій – від паводків до аварій на об'єктах критичної інфраструктури».

Виходячи з усього вищесказаного, можна зробити висновок, що Київ та Київська область, навіть попри більш потужне прикриття ППО, знаходяться під такою ж загрозою ракетної атаки, як і інші прифронтові регіони.

Більш того, Київ розташований недалеко від кордону з Білоруссю, а росіяни вже неодноразово запускали по Україні ракети з білоруської території. Тим більше, що окупанти зосереджують на своїх військових базах запаси ракет до С-300 / С-400; саме цими ракетами, нашвидкуруч пристосованими для ударів по наземних об'єктах, масово наносяться удари по Миколаєву, Харкову, Запоріжжю та деяким іншим населеним пунктам. За словами представника ГУР МО Скибицького, у росіян залишилося близько 7000 ракет С-300, яким від 30 до 40 років, і які пора виводити з бойового складу.

Тому киянам поряд з жителями інших регіонів необхідно готуватися до складної зими.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: