США остаточно відмовилися включати рф до списку країн-спонсорів тероризму: реакція Кулеби (доповнено)

Читать на русском

Влада США не вважає ефективною пропозицію щодо внесення росії до американського списку країн-спонсорів тероризму.

Влада США не вважає ефективною пропозицію щодо внесення росії до американського списку країн-спонсорів тероризму.

Про це повідомила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр під час брифінгу в Вашингтоні.

У Білому домі також заявили, що рішення не включати росію до списку країн-спонсорів тероризму є остаточним.

Зокрема, Карін Жан-П'єр наголосила, що адміністрація проводила консультації з експертами та неурядовими організаціями, які зазначили, що такий крок «може серйозно вплинути на здатність доставляти допомогу до регіонів України».

«Внесення росії до списку країн-спонсорів тероризму може мати непередбачені наслідки для України, затримати експорт продовольства», - йдеться у заяві.

LIVE: White House press secretary Karine Jean-Pierre holds a briefing with reporters — 9/06/22CNBC Television

Таке рішення могло б спонукати критично важливих гуманітарних та комерційних суб'єктів відмовитись від сприяння експорту продовольства, щоб пом'якшити глобальну продовольчу кризу, повідомили в Білому домі.

Паралельно, зазначила Карін Жан-П'єр, негативний вплив може виникнути для багатосторонньої позиції Заходу щодо притягнення володимира путіна до відповідальності, а також спроможності США підтримувати Україну за столом переговорів.

«Як сказав президент і як думаємо ми, це не найефективніший чи найпотужніший інструмент просування вперед», - наголосила Жан-П'єр.

«Ми вже впровадили суворі наслідки, які були б накладені через визнання росії державою-спонсором тероризму», - підсумували в Білому домі.

У МЗС України вже відреагували на дане рішення Білого дому та запевнили, що Україна продовжить працювати над тим, щоб росія була визнана державою-спонсором тероризму.

«Ми вимагали, вимагаємо і вимагатимемо визнання росії державою-спонсором тероризму. Те, що зараз адміністрація Байдена не готова ухвалити таке рішення, не означає, що його ніколи не буде схвалено. Ми працюватимемо над тим, щоб росію визнали тим, ким насправді вона є», - сказав голова МЗС Дмитро Кулеба під час телемарафону.

Кулеба зазначив, що починаючи з 24 лютого Україні неодноразово відмовляли в її проханнях, а потім рішення схвалювалось. За його словами, це стосувалося як зброї, так і санкцій.

Міністр закордонних справ переконаний, що робота зі США у цьому напрямку продовжиться.

«Ми не відступимо і наполягатимемо на своєму. Тому що це було б справді правильним рішенням», - сказав він.

Раніше спікер Палати представників США Ненсі Пелосі зажадала від держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити росію державою-спонсором тероризму, інакше це зробить Конгрес.

3 травня Верховна рада підтримала звернення до США щодо визнання росії державою-спонсором тероризму.

6 вересня президент США Джо Байден сказав, що росію не слід визнавати державою-спонсором тероризму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: