Краща зброя росії виявилася низькотехнологічною та імпортозалежною – NYT

Читать на русском

Найкраща російська зброя, яка застосовується окупантами в Україні, містить чимало низькотехнологічних компонентів, а також багато імпортних деталей. Таким чином, фактично російська зброя російською не є.

Про це повідомляє The New York Times.

Видання повідомляє, що офіцери Служби безпеки України та приватні аналітики вивчають частини російських ракет, що вибухнули. Дослідники були здивовані тим, що в електроніці новітніх російських ракет використовуються технології десятирічної давності - явно запозичені від старіших моделей. Причому аналогічна ситуація - в російських бойових вертольотах.

РФ з початку війни втратила в Україні більше 900 елітних фахівців – ВВСРосія за півроку втратила в Україні понад 900 військових із еліти – пілотів, десантників, бійців ГРУ, Росгвардії та інших підрозділів.

«Зброя є найкращою в російському арсеналі. Але воно містило досить низькотехнологічні компоненти, за словами аналітиків, які їх досліджували, в тому числі унікальну, але базову супутникову навігаційну систему, яка також була виявлена в іншому військовому спорядженні» - сказано в матеріалі.

Також видання посилається на звіт британської незалежної дослідницької групи Conflict Armament Research. Група займається тим, що ідентифікує та відстежує зброю і боєприпаси, використовувані у війнах по всьому світу. У липні 2022 року на запрошення уряду України дослідники вивчили трофейні та пошкоджені зразки російської військової техніки.

При цьому, крім уже згаданих низькотехнологічних компонентів, експерти встановили, що багато російська зброя використовує західні інновації - і це попри діючі з 2014 року санкції.

Ядерний арсенал росії: експерт розповів, за якої умови кремль може залишитися без ядерних ракетРозгром військ росії на полі бою може призвести до зміни керівників рф, і новому керівництву доведеться мати справу зі світовою спільнотою

«Ми бачили, що росія повторно використовує одні й ті ж електронні компоненти в різних видах зброї, включаючи свої новітні крилаті ракети та ударні вертольоти, і ми не очікували побачити це... Російська керована зброя повна неросійських технологій та компонентів, а велика частина задокументованих нами комп'ютерних чіпів була зроблена західними країнами після 2014 року» - розповів один з членів групи дослідників Деміен Сплінтерс.

Як росія отримала ці технології - не зрозуміло. При цьому російські інженери, як виявилося, застосовували напівпровідники певних західних виробників скрізь, де могли; від боєприпасів до БПЛА, засобів зв'язку, вертолітної авіоніки й так далі.

Так, в трьох типах російських крилатих ракет - в тому числі новітньої Х-101 та керованої «Торнадо-С» - міститься один і той же чіп з маркуванням SN-99; це приймач супутникової навігації для ракет.

Сплінтерс каже, що таке застосування компонентів показує всі вузькі місця в ланцюжку поставок росії. Наприклад, обмеження тільки постачань одного SN-99 завдасть серйозного удару по здібностях росії відновлювати запаси керованої зброї.

Нагадаємо, ще в травні повідомлялося, що в російській техніці часто знаходять чіпи від посудомийних машин і холодильників, які російський військпром змушений використовувати через нестачу ресурсів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: