Заради майбутнього: Столтенберг закликав союзників підтримувати Україну, незважаючи на труднощі прийдешньої зими

Читать на русском
Генсек НАТО заявив, що взимку єдність союзників зазнає серйозного випробування – буде загроза і відключення електроенергії, і громадських заворушень. Але треба продовжувати підтримку України, інакше рф та інші тиранії відчують себе безкарними.

Війна в Україні входить у критичну фазу, і зима буде важкою – не лише для українського народу та Збройних сил, а й для тих, хто їх підтримує. Єдність і солідарність союзників буде серйозно випробувана, але треба продовжувати протистояти російській тиранії.

Про це в колонці для Financial Times написав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Консенсус щодо підтримки України може впасти на тлі важкої зими в Європі – CNNУ Європі стурбовані, що на тлі важкої зими та проблем в енергетиці підтримка України може знизитися. Особливо з огляду на те, що війна затягується.

«Війна в Україні входить у критичну фазу. Скоро зима і буде тяжко. Тяжко українському народу та збройним силам, які борються за свою свободу, і важко тим з нас, хто їх підтримує. Наша єдність і солідарність зазнають серйозного випробування, оскільки сім'ї та підприємства відчують на собі різке підвищення цін на енергоносії та вартості життя, викликане жорстоким вторгненням росії. На нас чекають важкі шість місяців із загрозою відключення електроенергії, збоїв та, можливо, навіть громадських заворушень. Але ми маємо дотримуватися курсу та протистояти тиранії — заради України та заради нас», – написав Столтенберг.

Він підкреслив, що союзники заплатять набагато вищу ціну, якщо росія та інші авторитарні режими вирішать, що вони можуть безкарно вторгатися в сусідні країни та зневажати міжнародне право.

«Якщо росія перестане воювати, буде мир. Якщо Україна перестане воювати, то вона перестане існувати як незалежна держава. Ми несемо моральну відповідальність за підтримку цієї незалежної демократії у самому серці Європи», – зазначив він.

Генсек НАТО нагадав, що росія тимчасово окупувала 20% території України – це вчетверо перевищує площу Бельгії або половину території Великої Британії. На його думку, «натхненна будь-яким успіхом», росія може ризикнути продовжити агресію проти інших сусідів і навіть напасти на союзників по НАТО.

«Ми готуємо понад десяток нових проєктів, щоб допомогти Україні пережити зиму. І ми продовжимо допомагати країні у зміцненні сектора оборони та безпеки у довгостроковій перспективі та у переході від озброєнь радянських часів до можливостей стандартів НАТО», – написав Столтенберг і нагадав, що цього тижня знову збереться Контактна група з питань оборони з наміром надіслати чіткий сигнал про нарощування допомоги.

В Україні ми спостерігаємо руйнування та бої, небачені з часів Другої світової війни – СтолтенбергГенсек НАТО заявив, що союзники несуть моральну відповідальність за підтримку України, і ціна підтримки поки що вимірюється грошима, що не так погано. А якщо росія виграє цю війну, путін зрозуміє, що насильство працює і піде далі.

Українська армія, зазначив генсек, довела свою здатність протистояти російській агресії, завдавати ударів у відповідь у глибокому тилу ворога і завдавати значних втрат силам вторгнення.

Свій вплив на російську економіку здійснюють західні санкції, які згодом «кусатимуться» ще сильніше.

«Попереду важкі часи, але ми вже стикалися із важкими часами разом. Ціна відмови від відстоювання наших цінностей завжди вища. Заради майбутнього України та нашого майбутнього ми маємо підготуватися до зимової війни та дотримуватися курсу», – заявив глава Альянсу.

Нагадаємо, раніше Столтенберг заявив, що НАТО та інші західні країни можуть роками надавати військову підтримку Україні, якщо виникне така потреба.

У червні на саміті НАТО було затверджено нову десятирічну стратегічну концепцію Альянсу. Росія в документі визначається як «найсерйозніша і пряма загроза» безпеці союзників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: