У НАТО схвалили нову стратегічну концепцію: росія визнана прямою загрозою безпеці

Читать на русском
На саміті НАТО росію визнали найбільш серйозною та прямою загрозою безпеці союзників. Альянс ухвалив нову стратегію на десять років.
twitter.com/GermanyNATO

На саміті країн НАТО в Мадриді було затверджено нову десятирічну стратегічну концепцію Альянсу. Росія в документі визначається як «найсерйозніша і пряма загроза» безпеці союзників.

Документ оприлюднено на сайті НАТО.

У Стратегічній концепції визначено три основні завдання НАТО на наступні десять років: стримування та оборона; запобігання кризам та управління ними; спільна безпека.

Саміт НАТО: Альянс планує найбільше посилення оборони з часів холодної війни – Sky NewsНа саміті НАТО країни-члени планують домовитись про значне посилення своєї оборони. Росію можуть визнати найбільш суттєвою та прямою загрозою безпеці.

«Агресивна війна росії проти України порушила мир і серйозно змінила умови нашої безпеки. Її жорстоке та незаконне вторгнення, неодноразові порушення міжнародного гуманітарного права та мерзенні напади та злодіяння спричинили невимовні страждання та руйнування. Сильна, незалежна Україна є життєво необхідною для стабільності євроатлантичного простору. Поведінка москви відображає модель агресивних дій росії проти своїх сусідів і ширшого трансатлантичного співтовариства», – йдеться у документі.

Декілька ключових пунктів з нової стратегії НАТО:

– У євроатлантичному регіоні немає миру. Росія порушила норми та принципи, які сприяли стабільному та передбачуваному порядку європейської безпеки. Ми не можемо скидати з рахунків можливість нападу на суверенітет та територіальну цілісність союзників.

  • Авторитарні діячі кидають виклик нашим інтересам, цінностям та демократичному способу життя.

  • Росія являє собою найбільш значну та безпосередню загрозу безпеці союзників, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні. Вона прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності, агресії та анексії. Її агресивна військова позиція, риторика та доведена готовність застосувати силу для досягнення своїх політичних цілей підривають заснований на правилах міжнародний порядок.

  • НАТО не прагне конфронтації і не становить загрози для російської федерації. У світлі її ворожої політики та дій ми не можемо вважати рф своїм партнером. Тим не менш, ми, як і раніше, готові підтримувати відкриті канали зв'язку з москвою.

  • Заявлені Китаєм амбіції та політика примусу кидають виклик нашим інтересам, безпеці та цінностям. КНР використовує широкий спектр політичних, економічних та військових інструментів для збільшення своєї глобальної присутності та проектування потужності, зберігаючи при цьому непрозорість щодо своєї стратегії, намірів та військового нарощування.

  • Потенційне використання хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних матеріалів або зброї проти НАТО ворожими державними та недержавними суб'єктами залишається загрозою безпеці.

«Хоча НАТО є оборонним союзом, ніхто не повинен сумніватися в нашій силі та рішучості захищати кожен дюйм території союзників, зберігати суверенітет та територіальну цілісність усіх союзників та перемагати будь-якого агресора», – йдеться у стратегії.

Нагадаємо, сьогодні перед лідерами країн НАТО виступив президент Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: