В Україні ми спостерігаємо руйнування та бої, небачені з часів Другої світової війни – Столтенберг

Читать на русском
Генсек НАТО заявив, що союзники несуть моральну відповідальність за підтримку України, і ціна підтримки поки що вимірюється грошима, що не так погано. А якщо росія виграє цю війну, путін зрозуміє, що насильство працює і піде далі.
apnews.com

Володимир путін напав на незалежну, ні в чому не винну країну та народ для досягнення своїх політичних цілей. В Україні ми спостерігаємо військові дії, напади на цивільне населення та руйнування, небачені з часів Другої світової війни.

Про це, виступаючи в Норвегії, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Президент путін напав на ні в чому не винну країну та народ із застосуванням військової сили для досягнення своїх політичних цілей. Насправді він кидає виклик світовому порядку, в який ми віримо. Він не сприймає суверенітету інших країн», – заявив Столтенберг.

Столтенберг: Найпростіший спосіб покласти край війні в Україні – це відступити путінуЗа словами Столтенберга, найпростіший спосіб закінчити війну в Україні – це, щоб путін вивів свої війська. Але в НАТО реалісти й бачать, що він, як і раніше, має намір встановити контроль над Україною.

НАТО в цій ситуації має два завдання, сказав генсек: підтримати Україну і не допустити переростання конфлікту в повномасштабну війну між Альянсом і росією.

«Ми несемо моральну відповідальність за їхню (України – ред.) підтримку. Це незалежна країна з населенням понад 40 мільйонів людей, яка несправедливо зазнає жорстокої агресивної війни. Ми спостерігаємо військові дії, напади на цивільне населення та руйнування, небачені з часів Другої світової війни. Ми не можемо бути байдужими до цього. Але також і в наших інтересах, щоб президент путін не досяг успіху у своїх амбіціях в Україні», – сказав він.

За словами Столтенберга, якщо росія виграє війну в Україні, путін матиме підтвердження того, що насильство працює, і тоді сусідні країни можуть бути наступними.

«Ми сплачуємо ціну за нашу підтримку України. За військову, гуманітарну та фінансову підтримку. За санкції, що спричинили зростання інфляції та зростання цін у наших країнах. Але пам'ятайте – ціна, яку ми платимо, може вимірюватись грошима. Ціна, яку платить Україна, вимірюється людським життям. Щодня сотні вбитих чи поранених. Те, що ми бачимо зараз, — жорстока та кривава війна на виснаження», – наголосив генсек НАТО.

Нагадаємо, на саміті НАТО було затверджено нову десятирічну стратегічну концепцію Альянсу. Росія в документі визначається як «найсерйозніша і пряма загроза» безпеці союзників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: