Гетманцев про долар по 40 та інфляцію за 30%: «Це нова реальність, і ми не повинні бути шоковані»

Читать на русском
Гетьманців вважає рівень інфляції та курс долара в Україні прийнятними з урахуванням того, що триває повномасштабна війна. Крім того, він зазначив, що висока інфляція – це зараз загальносвітовий тренд.

В Україні досить помірний рівень інфляції з урахуванням війни. Крім того, вдається утримувати фінансову стійкість, у тому числі в банківській, валютній сфері.

Про це нардеп, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

Як змінювався рівень інфляції в УкраїніЯк змінювався рівень інфляції в Україні за останні 10 років і що прогнозував Кабмін – на інфографіці.

«Це нова реальність, і ми тут не повинні бути шоковані. Якщо інфляційний процес буде йти так, як йде, нічого катастрофічного у цьому немає. Так, це проблема, ситуація важка, але жодної катастрофи у цьому немає», – вважає Гетманцев.

Депутат зазначив, що висока інфляція зараз спостерігається у всьому світі: Туреччина – інфляція 80%, Молдова – понад 33%, Естонія – інфляція вища, ніж в Україні, Латвія та Литва – інфляція така, як в Україні, Польща – вперше з 1996 року інфляція – понад 15%, Чехія – 17,5%.

За словами Гетманцева, це загальносвітовий тренд, спричинений пандемією, м'якою фіскальною політикою, роздуванням дефіцитів бюджетів зарубіжних країн, а також війною. «Бо війна в Україні та пандемія – це підвищення цін на продовольчі товари та енергоносії, а вони є тригером цієї світової інфляції», – зазначив він.

«Ще згадайте, окупована територія давала нам 20% ВВП. У нас люди гинуть кожного дня, а Нацбанку вдається втримати інфляцію 22,2%. Це дійсно помірний рівень інфляції з врахуванням війнивійни», – вважає Гетьманцев.

30 років Незалежності: як змінювався курс долараСередній курс долара в 2021 році становить 27,7 грн. Як він змінювався за час незалежності України – на інфографіці.

Нардеп підтвердив, що певний вплив мали зафіксовані тарифи на газ, тепло та електроенергію для населення, знижені податки на пальне – але головне, що було утримано відносну фінансову стійкість у перші місяці війни, у тому числі в банківській, валютній сфері.

Нагадаємо, споживча інфляція в Україні у липні прискорилася до 22,2% у річному обчисленні.

При цьому у Нацбанку впевнені, що гіперінфляція Україні не загрожує.

За підсумками року, прогнозують НБУ, інфляція в Україні перевищить 30%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: