Приплив українських біженців може зменшити нестачу робочої сили в єврозоні – ЄЦБ

Читать на русском
У Європейському центральному банку заявили, що приплив українських біженців до єврозони допоможе послабити напруженість на ринку праці та зменшити нестачу робочої сили.
Getty Images

Приплив українських біженців до Євросоюзу може поступово зменшити нестачу робочої сили в єврозоні, оскільки деякі українці, які рятуються від війни, мають намір залишитися назавжди.

Про це йдеться у статті Європейського центрального банку, повідомляє Reuters.

Де краще – за кордоном чи вдома: українські біженці дали оцінку різним сферам життяУкраїнські біженці, перебуваючи за кордоном, найбільше оцінили український графік роботи магазинів, діджиталізацію послуг та співвідношення ціни та якості у сфері краси. Докладніше – на інфографіках.

Україну з початку вторгнення росії покинули близько 7 мільйонів людей, переважно жінки та діти. Як пише ЄЦБ, багато українців сподіваються знайти довгострокові можливості працевлаштування у країнах Євросоюзу.

Таким чином, в ЄЦБ прогнозують, що середнє зростання робочої сили в єврозоні становитиме 0,2–0,8% у середньостроковій перспективі. «Це відповідає збільшенню чисельності робочої сили в зоні євро на 0,3-1,3 мільйона людей внаслідок кризи з українськими біженцями», – йдеться у статті.

В ЄЦБ заявили, що за рекордно низького рівня безробіття єврозона бореться зі зростаючим браком робочої сили, а приплив біженців може «злегка послабити» напруженість на ринку праці.

Водночас біженцям важко працювати через адміністративні перешкоди.

Нагадаємо, раніше у Міжнародному валютному фонді говорили, що у середньостроковій перспективі українці можуть допомогти у подоланні нестачі робочої сили в Європі.

У той же час, з початку повномасштабної російської агресії в Україні було втратило близько 4,8 мільйона робочих місць.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: