Членство України в ЄС: Стефанішина назвала можливі терміни відкриття переговорів

Читать на русском
Ольга Стефанішина сказала, що переговори щодо вступу України до Євросоюзу можуть розпочатися у 2023 році.
Слово і діло

Переговори про членство України в Європейському Союзі можуть розпочатися у 2023 році – це реалістичні терміни.

Так вважає віцепрем'єрка із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Стефанішина розповіла, на скільки Україна виконала зобов'язання за Угодою про асоціацію з ЄСУкраїнська влада хоче до кінця року отримати від лідерів ЄС політичну ясність щодо наступних кроків на цьому шляху.

«Абсолютно реалістично виглядає 2023 рік. ЄС почав з нами працювати не 23 червня. Ми підготували майже 6 тисяч відповідей на запитальник і ми це робили разом з ЄС. Тому що всі реформи, які ми робили, ми робили спільно на виконання Угоди про асоціацію. Тобто, розуміння України дуже велике. Тому певні процедури - такі, як скрінінг, оцінка ринків, законодавство - це не те, що потребуватиме років, а це вже робота, яку треба оформити. Тому абсолютно реалістично перейти до перемовин після всіх оцінок вже в 2023 році», – сказала віцепрем'єрка в інтерв'ю «Європейській правді».

За словами Стефанішиної, більша ясність щодо початку переговорів з'явиться до кінця року, коли зберуться на зустріч президенти Євросоюзу та України.

Нагадаємо, 23 червня Єврорада надала Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

За словами Стефанішиної, Україна планує стати повноправним членом ЄС у рекордно короткий термін – максимум за п'ять років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: