Стефанишина прокоментувала можливість втрати Україною статусу кандидата на членство в ЄС

Читать на русском
За словами Стефанишиної, сім умов Єврокомісії і прогрес у їх виконанні ніяк не прив'язані до рішення про статус кандидата в ЄС для України
Ольга СтефанішинаАрмія Інформ

Наразі немає жодних передумов говорити про можливу втрату Україною статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в ефірі Національного марафону.

Москва у люті через те, що Україна увійде до Євросоюзу – КулебаНасправді росія дуже хотіла б якось загальмувати або взагалі зупинити процес євроінтеграції України, але тепер такої можливості у неї немає і вже не буде

«Рішення Євроради, яке було прийнято 23 червня, відрізняється від тієї рекомендації, яку надала Єврокомісія. Тому що статус кандидата ми отримали безумовно... Що стосується семи умов, то рішення передбачає, що Єврокомісія в кінці року зробить оцінку виконання цих умов, і від цього будуть визначатися подальші етапи, пов'язані з членством» - сказала вона.

За словами Стефанішиної, сім умов Єврокомісії та прогрес у їх виконанні жодним чином не прив'язані до рішення щодо статусу кандидата в ЄС для України. Стефанішина також зазначила, що про можливість відкликання кандидатського статусу, навіть за умови невиконання певних умов ЄК, мови не йде - Україна отримала свій статус остаточно. А виконання умов ЄК просто дозволить почати переговори про повний вступ України в ЄС.

При цьому віцепрем'єр підкреслила, що всі сім умов є важливими. Однак за деякими напрямками вже зроблено досить багато, а в найближчі кілька днів президент Володимир Зеленський підпише дорожню карту щодо реалізації умов Єврокомісії в Україні.

Нагадаємо, саміт ЄС дав Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Це рішення одноголосно підтримали всі лідери ЄС під час саміту в Брюсселі 23 червня. Разом з тим Україна отримала від Єврокомісії сім умов, за невиконання яких держава може втратити статус кандидата в ЄС.

У Кабміні вважають, що Україна може вступити в Європейський союз тільки у 2029 році. Раніше це малоймовірно, оскільки потрібно прийняти та імплементувати багато європейських законів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: