Шлях України до членства в ЄС не повинен займати роки чи десятиліття – Зеленський

Читать на русском
Володимир Зеленський закликав інтенсивно готувати державу до початку переговорів щодо членства у Євросоюзі. Україна, за його словами, має зробити свою частину роботи максимально швидко.
president.gov.ua

Україна йшла до набуття статусу кандидата в Євросоюз 115 днів, і шлях до членства в ЄС не повинен займати роки, десятиліття.

Про це у виступі перед Верховною радою заявив президент Володимир Зеленський.

Зеленський сказав, що європейська інтеграція України – це гарантування всім поколінням українців вільного та забезпеченого життя на основі найкращих людських цінностей.

«Що таке 115 днів? Це сотні переговорів, зустрічей, телефонних розмов, сотні акцій, мітингів, концертів на підтримку України й нашого кандидатства, сотні ухвалених рішень. Це сотні оновлених процедур і тисячі сторінок ідеально заповненого опитувальника, який ми отримали від Європейської комісії. Все це не було просто, але ми це зробили», – сказав президент.

Статус кандидата у члени ЄС: що це дасть УкраїніУ Кабміні розповіли, які переваги надасть Україні статусу кандидата в ЄС. Серед іншого, це доступ до фінансування та залучення інвестицій.

Зеленський заявив депутатам, що потрібно готувати державу до початку переговорів про членство в Євросоюзі, так само інтенсивно та відповідально, як готували рішення про кандидатство – у роботі не повинно бути жодних пауз.

«Тільки за останній час зроблено «транспортний безвіз», «авіаційний безвіз». Ми отримали максимально відкритий доступ до європейського ринку – без мит і квот. Ми приєдналися до спільної європейської енергетичної мережі й тепер маємо змогу експортувати електрику до країн Європейського Союзу. Це революційні рішення для нашої економіки й для нашої держави. На черзі – «митний безвіз», «цифровий безвіз», тобто приєднання України до програми «Цифрова Європа». Ми маємо значно прискорити роботу над «промисловим безвізом». І, звичайно, маємо досягти рішення про скасування плати за роумінг між Україною та країнами Євросоюзу на постійній основі», – розповів глава держави.

Він підкреслив, що багато рішень залежатимуть саме від парламенту та від депутатів – потрібно розробити та ухвалити десятки законопроєктів.

«Ми йшли до кандидатства 115 днів. І наш шлях до членства не має займати роки, десятиліття. Ми маємо долати цей шлях швидко. Наскільки це можливо – це залежить від нас. Зробити нашу частину роботи ми маємо ідеально, щоб дати змогу нашим друзям у Європейському Союзі так само швидко, так само консолідовано ухвалити для нас іще одне історичне рішення», – сказав Зеленський.

Володимир Зеленський взяв участь у пленарному засіданні Верховної Ради УкраїниОфіс Президента України

Нагадаємо, 23 червня Єврорада надала Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

За прогнозами у Кабміні, стати повноправним членом Євросоюзу Україна зможе до 2029 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: