У разі аварії на ЗАЕС радіаційна хмара накриє Крим та деякі регіони росії – Енергоатом

Читать на русском

Фахівці припускають, що у випадку аварії на Запорізькій АЕС радіаційна хмара може накрити південну частину України та дістатися деяких регіонів росії.

Про це йдеться в повідомленні Енергоатому.

«В разі аварії на одному з енергоблоків ЗАЕС хмара розповсюдження радіації рухатиметься за вітром на південний схід у бік росії. Відповідний розрахунковий прогноз станом на 29 серпня 2022 року зробили фахівці Держатомрегулювання України», – додають в Енергоатомі.

Нагадаємо, ЗАЕС вдень 25 серпня вперше в історії відключилася від мережі через пошкодження ліній енергопередачі – російські обстріли вивели їх з ладу. Вдень 26 серпня вдалося включити в мережу один енергоблок, а ввечері - ще один блок станції.

У Міжнародному агентстві з ядерної енергетики (МАГАТЕ) заявили про необхідність термінового виїзду місії експертів агентства на Запорізьку атомну електростанцію у зв'язку з небезпечною ситуацією там. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі обіцяє особисто очолити місію.

Міжнародне агентство з атомної енергії склало групу експертів, яка наступного тижня попрямує на Запорізьку атомну електростанцію. Однак є нюанс. Росія виставила МАГАТЕ ультиматум, вимагаючи від неї скласти команду тільки з представників країн, які дружні російському режиму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: