МАГАТЕ сформувало делегацію експертів для поїздки на ЗАЕС, але є нюанс – ЗМІ

Читать на русском
Місію МАГАТЕ нібито буде сформовано з експертів, які є громадянами проросійських держав, як того вимагає висунутий росією ультиматум
Ілюстративне фотоun.org

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) склало групу експертів, яка наступного тижня попрямує на Запорізьку атомну електростанцію. Однак є нюанс.

Про це повідомляє американське видання The New York Times.

Як зазначається, росія виставила МАГАТЕ ультиматум, вимагаючи від неї скласти команду тільки з представників країн, які дружні російському режиму. Офіційно стверджується, що місія включає 13 експертів з «переважно нейтральних країн» під керівництвом генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі.

Зеленський: ситуація на ЗАЕС все одно залишається критичноюЗеленський наголосив на важливості якомога швидшого прибуття на станцію місії МАГАТЕ. Вона повинна допомогти тримати АЕС під українським контролем і в безпечному режимі

Однак інші західні ЗМІ пишуть, що в МАГАТЕ фактично прийняли російський ультиматум і експерти в групі нібито будуть представлені тільки громадянами проросійських держав. При цьому в складі групи не буде громадян США, Британії та інших країн, які надають військову підтримку Україні - в цьому випадку росіяни заявляли, що не пропустять місію на територію ЗАЕС.

Втім, за складом місії все ж таки ще не все зрозуміло. Так, за новими повідомленнями, у складі делегації все-таки будуть громадяни Польщі та Литви, тому повністю лояльною росіянам місії все ж не буде.

Нагадаємо, ЗАЕС вдень 25 серпня вперше в історії відключилася від мережі через пошкодження ліній енергопередачі - російські обстріли вивели їх з ладу. Вдень 26 серпня вдалося включити в мережу один енергоблок, а ввечері - ще один блок станції.

У Міжнародному агентстві з ядерної енергетики (МАГАТЕ) заявили про необхідність термінового виїзду місії експертів агентства на Запорізьку атомну електростанцію у зв'язку з небезпечною ситуацією там. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі обіцяє особисто очолити місію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: