Удар росіян по потягу в Чаплиному має всі ознаки воєнного злочину – Associated Press

Читать на русском
Атака на Чаплине може бути віднесена до навмисного воєнного злочину, оскільки має ряд ознак, які дозволяють ідентифікувати її саме таким чином
Ілюстративне фотоFacebook

Ракетний удар російських окупантів по залізничній станції Чаплине у Дніпропетровській області 24 серпня має всі ознаки навмисного воєнного злочину. Жертвами удару стало понад 20 цивільних - і жодного військовослужбовця.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на думку міжнародних експертів.

Так, офіційна заява росії свідчить, що удар був спрямований на поїзд, який нібито перевозив війська і військову техніку Збройних сил України. Однак журналіст видання, який був присутній на місці трагедії, повідомив, що поблизу поїзда і в самому поїзді не було ніяких військових. Зате серед загиблих були суцільно цивільні, в тому числі - діти.

У Євросоюзі відреагували на ракетний удар по ЧаплиномуЄвросоюз рішуче засуджує ракетний удар росіян по Чаплиному Дніпропетровської області. Про це заявив у Twitter верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Видання опитало ряд експертів, які в один голос заявили, що атака на Чаплине може бути віднесена до навмисного воєнного злочину за низкою ознак:

  • будь-який залізничний вокзал апріорі є цивільним об'єктом і не може розглядатися, як ціль для атаки;
  • до воєнного злочину може бути зарахований удар по невеликій групі військових, якщо при цьому він завдав непропорційної шкоди навколишньому цивільному населенню;
  • удар був нанесений ракетою «Іскандер», яка є занадто дорогою зброєю, щоб бити їй по звичайному ешелону з військами - це означає, що мав місце навмисний удар по цивільному об'єкту, спрямований на зрив перевезень цивільного населення по всій Україні.

Нагадаємо, російські окупанти ввечері 24 серпня завдали ракетного удару по залізничній станції селища Чаплине Дніпропетровської області. Ракета влучила прямо по вагонах пасажирського поїзда. Також був обстріляний житловий сектор.

У Міноборони рф визнали, що випустили по Чаплиному ракети «Іскандер». Однак заявили, що удар потрапив не по житловому сектору і пасажирському потягу, а нібито по ешелону з військовими ЗСУ.

Після завершення рятувальних робіт стало відомо, що жертвами російського удару по Чаплиному стали 25 осіб - цивільних людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: