Експорт російських алмазів до Європи триває, попри санкції Заходу – Bloomberg

Читать на русском
Торговці з Індії, Бельгії, Китаю і з Близького Сходу планують і далі купувати російські камені, намагаючись знайти способи, як обійти санкції, впроваджені проти росії
Ілюстративне фотоПропаганда Кремля

Після деякого призупинення експорт російських алмазів до Європи та Індії активно відновлюється. Квітневі санкції, впроваджені проти росії, тільки ненадовго змогли призупинити діяльність російської державної алмазодобувної компанії «Алроса».

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні обізнані джерела.

Естонія запропонувала включити повне енергетичне ембарго до восьмого пакету санкцій проти росії – глава МЗСЕстонія в рамках восьмого пакету санкцій проти росії пропонує ввести комплексне ембарго на енергоносії, деякі нові товарні групи та особи, а також остаточне відключення російських банків від SWIFT.

Російська держкомпанія контролює третину світових поставок алмазів загальною вартістю не менше 80 млрд доларів. У квітні після санкцій Заходу експорт алмазів з росії на основні ринки збуту, в Індію і Бельгію, впав - через обмеження і складності з оплатою. Однак тепер «Алроса» знову торгує коштовностями - продаючи алмазів на суму у 250 млн доларів на місяць (проти 300 млн доларів раніше).

Винуватці такої ситуації - індійські банки, які допомагають росії обходити санкції. Індійці розібралися, як проводити транзакції у валютах, відмінних від доларів, що стало порятунком для «Алроси». Зараз російські камені направляються на сотні індійських підприємств - там їх гранують і полірують, щоб використовувати в прикрасах, а всі розрахунки йдуть за індійські рупії.

Росія знайшла новий спосіб обійти західні нафтові санкції – BloombergРосія оминає західні нафтові санкції, використовуючи єгипетський нафтовий термінал Ель-Хамра.

Теоретично, такі торговельні схеми не порушують санкції, але репутаційні ризики від такої торгівлі можуть стати досить великими. Сама «Алроса» проводить угоди таємно, повністю засекретила інформацію про продажі та звіти про фінансові показники.

Американські представники алмазної промисловості, такі, як компанії Tiffany & Co. і Signet Jewellers Ltd, зажадали повної заборони російських каменів на ринку і самі перестали їх закуповувати. Однак торговці з Індії, Бельгії, Китаю і з Близького Сходу планують і далі купувати російські камені, намагаючись знайти способи, як обійти санкції, впроваджені проти росії.

Нагадаємо, в США ведеться підготовка до значного посилення санкцій проти росії. При цьому адміністрація президента Джозефа Байдена орієнтується в першу чергу на перекриття для росії шляхів обходу існуючих санкцій - щоб росіяни не могли переорієнтувати свою торгівлю на Китай, або на Індію.

Санкції, які впровадили проти росії західні країни, призвели до різкого падіння рівня життя росіян. Зараз росія відчуває дефіцит товарів, а росіяни відчувають на собі вплив потужної інфляції. Проте, критичний ефект західних санкцій економіка росії відчує не раніше кінця 2023 року, за умови відсутності нових обмежувальних заходів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: