Санкції жорстоко б'ють по росіянам, в росії інфляція та дефіцит товарів – експерт

Читать на русском
Санкції прекрасно працюють, попри вигадки російської пропаганди щодо імпортозаміщення та іншу генеровану нею маячню
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Санкції, які впровадили проти росії західні країни, призвели до різкого падіння рівня життя росіян. Зараз росія відчуває дефіцит товарів, а росіяни відчувають на собі вплив потужної інфляції.

Про це розповіла віцепрезидент з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки (KSE) Наталія Шаповал в ефірі Національного телемарафону.

«Більшість імпортної продукції поки обмежена в росії, ціни за деякими категоріями зросли на 17-20%, а за деякими на 70-80%. Наприклад, імпортні автомобілі, пральні машини стали дуже дорогими і їх дуже важко знайти. Переважно росіяни переходять на китайську продукцію. Вплив відчувають всі» - розповіла вона.

США запровадили санкції проти російських бізнесменів: хто потрапив до спискуУ вівторок, 2 серпня, США запровадили санкції проти низки російських бізнесменів та підприємців.

Шаповал нагадала, що багато компаній йдуть з росії, припиняючи роботу і звільняючи персонал. Від 100 до 200 тисяч російських фахівців в IT-секторі втекли з країни, що сильно підірвало її інтелектуальний потенціал. Фактично, росія зараз повертається в радянські часи. Санкції прекрасно працюють, попри вигадки російської пропаганди щодо імпортозаміщення та іншу генеровану нею маячню. Зараз росію рятують тільки нафтогазові доходи, але скоро і вони зникнуть.

«Це частина російської пропаганди. Ще у 2014 році, коли росія почала війну з Україною, теж були санкції й теж були програми імпортозаміщення у рф. За 8 років цього імпортозаміщення ефект був дуже-дуже незначний. Є відповідні дослідження, де вчені дивилися на попередній період і доведено, що за цей час росія нічого не змогла створити... Поки росія може ховати якісь дисбаланси в економіці. Раніше у них доларів і валютного вторгування було на більш ніж рік імпорту. Зараз у них в кращому випадку на 2-3 місяці імпорту, який вони можуть купити за наявні кошти. Ця сума постійно скорочується через те, що зменшується торгівля з рф і все більше діє ембарго на нафту, наприклад», - додала експерт.

Нагадаємо, 21 липня Рада Євросоюзу схвалила сьомий пакет санкцій проти росії. Один з ключових нових заходів - заборона на операції з російським золотом, в тому числі у вигляді коштовностей.

26 липня Рада Європейського союзу ухвалила рішення продовжити на шість місяців – до 31 січня 2023 року - секторальні економічні санкції проти росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: