Половина із топ-10 російських олігархів не потрапили під санкції – дослідження

Читать на русском

Шість російських олігархів із рейтингу Forbes не потрапили під санкції США, п'ятеро з них не перебувають під санкціями ЄС та ще двоє – під санкціями Британії. При цьому семеро олігархів не потрапили й під українські обмежувальні заходи.

Із російських олігархів, які входять до рейтингу Forbes-2022, шестеро не потрапили під санкції США. П'ятеро з них також не перебувають під санкціями Євросоюзу та двоє – Великої Британія.

Про це йдеться в дослідженні групи аналітиків Trap Aggressor, які здійснюють моніторинг введених проти рф санкцій.

Російські олігархи масово намагаються оскаржити санкції – ЗМІСтаном на початок червня російські олігархи подали в різні суди близько 20 позовних заяв. Вимога одна - негайно зняти санкції

Так, під санкції США не потрапили:

  • голова ради директорів Новолипецького металургійного комбінату Володимир Лісін (1 місце у рейтингу Forbes, статки – 18,4 млрд доларів);

  • генеральний директор Гірничо-металургійної компанії «Норільський нікель» Володимир Потанін (2 місце у Forbes, статки – 17,3 млрд доларів);

  • засновник ВКонтакте та Telegram Павло Дуров (3 місце у Forbes, статки – 15,1 млрд доларів);

  • голова правління газової компанії ПАТ «Новатек» та голова ради директорів нафтохімічного холдингу «Сібур» Леонід Міхельсон (4 місце у Forbes, статки – 14 млрд доларів);

  • головний акціонер АТ «СУЕК» та «Єврохім» Андрій Мельниченко (9 місце у Forbes, статки – 11,1 млрд доларів);

  • експрезидент «Лукойлу» Вагіт Алекперов (10 місце у Forbes, статки – 10,5 млрд доларів).

З них санкції ЄС не торкнулися Володимира Лісіна, Володимира Потаніна, Павла Дурова, Леоніда Міхельсона та Вагіта Алекперова.

Під санкції Британії не потрапили Лісін та Дуров.

При цьому семеро олігархів – Лісін, Потанін, Дуров, Міхельсон, Алекперов, а також Михайло Фрідман – не потрапили під українські санкції.

Ці олігархи, зазначають аналітики, ведуть бізнес у секторах економіки, які забезпечують суттєве джерело доходу для уряду росії – енергетика, металургія тощо.

Раніше стало відомо, що під санкції не потрапили понад третину членів військово-промислової комісії росії.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, російські олігархи готові пожертвувати частину своїх активів на користь України, щоб з майна, що залишилося, були зняті санкції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: