Європа в липні не давала Україні нових військових зобов'язань – Politico

Читать на русском
Зобов'язання Європи щодо військової допомоги Україні мають тенденцію до зниження з кінця квітня. У липні найбільші країни взагалі нічого не пообіцяли Україні.

Протягом усього липня шість найбільших країн Європи не давали Україні жодних нових двосторонніх військових зобов'язань.

Про це пише видання Politico із посиланням на дані Кільського інституту, який відстежує надання підтримки Україні під час повномасштабної війни.

Видання зазначає, що зусилля таких країн, як Франція та Німеччина, можуть слабшати якраз у той момент, коли Україна збирається розпочати контрнаступ.

Дані інституту показують, що великі європейські держави «не встигають» за військовою допомогою, що надходить із Великої Британії, Польщі та США.

Більше зброї для України, поки не пізно: експерти з нацбезпеки США звернулися до Білого домуБездіяльність американського уряду може призвести до того, що війна з росією не буде виграна в Україні. А це, своєю чергою, призведе до величезної небезпеки для самих США

За словами голови групи Ukraine Support Tracker Крістофа Требеша, дані показують, що зобов'язання Європи щодо військової допомоги Україні мають тенденцію до зниження з кінця квітня. «Незважаючи на те, що війна вступила в критичну фазу, нові ініціативи з надання допомоги закінчилися», – підкреслив він.

Минулого тижня західні союзники зустрічалися в Копенгагені, щоб обговорити підтримку армії України – там домовились про допомогу на суму 1,5 млрд євро. Требеш попередив, що ця цифра «мізерна порівняно з тим, що було зібрано на попередніх конференціях».

Він зазначив, що Європа має розглядати війну в Україні як кризу єврозони чи пандемію коронавірусу, на які було спрямовано сотні мільярдів екстреного фінансування.

Фонд Євросоюзу для відновлення після пандемії охоплює приблизно 800 млрд євро у вигляді позик та грантів. Загальна європейська допомога Україні поки що становить лише малу частину цієї суми, зазначив Требеш.

«Я б сказав, що це напрочуд мало, враховуючи, що поставлено на карту», – сказав він.

Нагадаємо, раніше Олаф Шольц заявив, що інформація про скорочення військової допомоги Україні не відповідає дійсності. За його словами, Німеччина постачає Україні новітні системи, деяких із них ще навіть немає на озброєнні Бундесверу.

На початку серпня США схвалили надання Україні нового пакету військової допомоги розміром 1 млрд доларів. Новий пакет буде включати додаткові боєприпаси для HIMARS і боєприпаси для зенітно-ракетних комплексів NASAMS.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: