Єврокомісія переробила програму надання фінансової допомоги Україні – Politico

Читать на русском
Сума, яку планується виділити Україні, залишається тою ж самою, проте змінився розподіл цієї суми за типом надання фінансової допомоги
Ілюстративне фотоAP Photo

Європейська комісія переробила проєкт надання Україні фінансової допомоги, врахувавши в новому варіанті претензії деяких країн. Передбачається, що Україна отримає вісім мільярдів євро через гранти та кредити.

Про це повідомляє видання Politico з посиланням на власні джерела серед чиновників Європейського Союзу.

Так, п'ять мільярдів буде виділено у вигляді довгострокових кредитів під гарантії, які надаються країнами Європейського Союзу відповідно до їх внеску в загальний бюджет ЄС. Платежі за відсотками будуть субсидуватися з бюджету Євросоюзу. Решта три мільярди євро Україна отримає у вигляді грантів, їх повертати буде не потрібно.

Зазначається, що попередній план викликав опір спочатку Німеччині, а потім Франції та Італії. Берлін вказав на важке боргове становище воюючої України, а потім нагадав, що мільярд євро надав Києву, як двосторонній грант. Позиція Німеччини знайшла підтримку у Франції з Італією, тому Єврокомісії довелося переглядати проєкт.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що до вересня нинішнього року Євросоюз має намір виділити Україні новий пакет фінансової допомоги, який складе близько 8 млрд євро.

20 травня на саміті група країн «Великої сімки» домовилася ввиділити Україні 19,8 млрд доларів для підтримки економіки під час російського вторгнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: