Байден планує вперше на посаді президента провести переговори з лідером Китаю

Читать на русском
Це буде перша зустріч китайського керівника з президентом США Джозефом Байденом - до цього китайський лідер кілька років не залишав меж країни
Байден та Сі Цзіньпінwikimedia.org

Глава Китайської народної республіки Сі Цзіньпін планує відвідати з візитом країни Південно-Східної Азії та проведе там зустріч з президентом США Джозефом Байденом, який прибуде в цей регіон в той самий час.

Про це повідомляє американське видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Офіційні особи КНР припускають, що візит Сі Цзіньпіна в Південно-Східну Азію відбудеться в листопаді. У цьому ж місяці лідери США і КНР зустрінуться - це буде перша особиста зустріч Сі та Байдена з моменту інавгурації останнього і перша закордонна поїздка глави КНР за останні кілька років.

Візит Пелосі до Тайваню: ЗМІ назвали варіанти реакції КитаюЗМІ назвали кілька варіантів реакції Китаю на візит Пелосі до Тайваню. Серед них – провокації, дипломатичний протест та економічна відповідь.

Планується, що візит почнеться після того, як Сі підіб'є підсумки партійного з'їзду в Китаї, а потім візьме участь у саміті G20 в Індонезії, який пройде в середині листопада. Далі китайський лідер відправиться в столицю Таїланду - Бангкок, де візьме участь в саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

Міністерство закордонних справ Китаю не надало конкретної відповіді на запит видання. Водночас в Білому домі повідомили, що Байден і Сі обговорили можливість особистої зустрічі нещодавно, в ході телефонної розмови, і домовилися, що їх команди будуть на зв'язку. Ніяких подробиць про це він також не повідомив.

Нагадаємо, що Україна шукає можливість безпосередньо поговорити з Китаєм і обговорити російське вторгнення. У війні Китай займає офіційно нейтральну, але на ділі більш схильну в бік росії позицію.

При цьому росія як мінімум двічі чинила тиск на Китай, щоб той запропонував нові форми економічної підтримки. Керівництво Китаю і хотіло б розширити допомогу росії, але готове це зробити, тільки не порушуючи західні санкції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: