США внесли до чорного списку п'ять китайських компаній за підтримку російської армії – FT

Читать на русском
Адміністрація Байдена внесла п'ять китайських компаній до чорного списку експорту за допомогу російським військовим та оборонним компаніям.

США внесли п'ять китайських компаній до чорного списку експорту за порушення санкцій та надання підтримки російським військовим та оборонним компаніям до та під час вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Financial Times.

Йдеться про компанії Connec Electronic, King Pai Technology, Sinno Electronics, Winninc Electronic та World Jetta (HK) Logistics. Фактично американським компаніям заборонено експортувати компаніям зі списку.

США пригрозили Китаю наслідками за спроби допомагати росії воювати проти УкраїниУ Вашингтоні підозрюють Народно-визвольну армію Китаю в тому, що вона таємно надає військову допомогу російським збройним силам

«Сьогоднішні дії є потужним сигналом для юридичних і фізичних осіб по всьому світу про те, що якщо вони прагнутимуть підтримати росію, США відріжуть їх», – сказав заступник міністра торгівлі Алан Естевес.

При цьому міністерство не звинуватило китайський уряд чи військових у постачанні обладнання для російської армії. «Ми не бачили, щоб Китай постачав росії військову техніку або систематично ухилявся від санкцій», – заявив представник Білого дому.

Але рішення включити компанії до чорного списку підкреслило ширше занепокоєння зв'язками між Китаєм і росією. Це перший випадок з початку війни в Україні, коли адміністрація Байдена покарала китайські організації за допомогу російським військовим.

Нагадаємо, видання The Washington Post з посиланням на джерела писало, що росія щонайменше двічі чинила тиск на Китай, щоб той запропонував нові форми економічної підтримки. У Пекіні й хотіли б допомогти, але готові це зробити лише не порушуючи західні санкції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: