Росія просила Китай про економічну допомогу, але у Пекіні бояться санкцій – WP

Читать на русском
Росія кілька разів просила Китай про додаткову підтримку. Керівництво країни й хотіло б допомогти, але готове робити це, тільки не порушуючи західні санкції.

Росія як мінімум двічі чинила тиск на Китай, щоб той запропонував нові форми економічної підтримки та виправдав свою заяву про «безмежне партнерство». Керівництво Китаю і хотіло б розширити допомогу росії, але готове це зробити, тільки не порушуючи західні санкції.

Про це пише The Washington Post з посиланням на офіційних осіб, знайомих із перебігом переговорів двох країн.

Джерела відмовилися повідомити подробиці прохань росії, але один чиновник сказав, що вони включають збереження «торговельних зобов'язань», а також фінансову та технологічну підтримку, на яку зараз поширюються санкції США та інших країн.

Росія провела спільні військові навчання з Китаєм – NYTВперше після вторгнення в Україну росія провела спільні військові навчання разом із Китаєм.

«Китай ясно виклав свою позицію щодо ситуації в Україні та щодо незаконних санкцій проти росії. Ми розуміємо скрутне становище М=москви. Але ми не можемо ігнорувати нашу власну ситуацію у цьому діалозі. Китай завжди буде діяти на користь китайського народу», – сказало джерело в Пекіні, безпосередньо знайоме з дискусіями.

Китайські та американські офіційні особи кажуть, що голова Китаю Сі Цзіньпін доручив своїм найближчим радникам вигадати способи, як допомогти росії фінансово, але без порушення санкцій.

«Те, що намагається зробити Китай, — це бути з росією, публічно заявляти про свій нейтралітет і не наражатися на фінансову небезпеку. Багато з цих цілей суперечливі. Їх важко виконувати одночасно», – сказав представник США.

Нагадаємо, на початку війни західні ЗМІ писали, що росія попросила Китай надати військову техніку для підтримки вторгнення в Україну.

У посольстві Китаю у Вашингтоні заявили, що Пекін «ніколи не чув» про такий запит росії. Пізніше посол КНР в Україні запевнив, що Пекін ніколи не нападатиме на Україну, а підтримуватиме її економічно та політично.

До речі, Україна запропонувала Китаю стати одним із гарантів безпеки для країни.

Про політику Китаю на Українському сніданку у Давосі висловився Володимир Зеленський. За словами президента, він бачить кроки, які б Китай робив проти України, але не бачить і підтримки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: