Візит Пелосі до Тайваню: ЗМІ назвали варіанти реакції Китаю

Читать на русском
ЗМІ назвали кілька варіантів реакції Китаю на візит Пелосі до Тайваню. Серед них – провокації, дипломатичний протест та економічна відповідь.
Reuters

Спікер палати представників США Ненсі Пелосі сьогодні, 2 серпня, має прибути на Тайвань. Китай вважає Тайвань своєю територією і вже попередив, що військові не «сидітимуть склавши руки», якщо Пелосі таки прилетить.

Агентство Bloomberg перерахувало варіанти дій, які Китай може вжити у відповідь.

Провокації у повітряному простірі Тайваню. Як пише агентство, щоденні вторгнення літаків Китаю до розпізнавальної зони ППО острова вже стали нормою. Рекорд було зафіксовано 4 жовтня – 56 літаків Народно-визвольної армії Китаю.

Китай може здійснювати такі дії протягом декількох днів або тижнів, виснажуючи ресурси ВПС Тайваню.

Крім того, Китай може здійснити проліт через серединну лінію Тайванської протоки, буферну зону, створену США у 1954 році, яку Пекін не визнає. Літаки НВАК неодноразово порушували лінію у вересні 2020 року, коли на острів приїжджав тодішній заступник держсекретаря США Кіт Крач.

Ракетні випробування біля Тайваню. У 1995 році Китай провів випробувальні запуски ракет у море недалеко від острова у відповідь на контакти між Вашингтоном та Тайбеєм.

Нещодавно, у серпні 2020 року, НВАК запустила балістичні ракети в Південно-Китайське море, що було сприйнято як відповідь на військово-морські навчання США.

Економічна відповідь. Китай є найбільшим торговим партнером Тайваню і міг би використати цю перевагу, наклавши санкції на експортерів, оголосивши бойкот деяким тайванським товарам або обмеживши двосторонню торгівлю. Учора, 1 серпня, Китай заборонив імпорт продуктів від більш як 100 тайванських постачальників.

Крім того, Пекін вже наклав санкції на деяких тайванських лідерів, включаючи заборону поїздок на материк. З аналогічними діями можуть мати справу й інші офіційні особи.

Китай також може порушити судноплавство у Тайванській протоці, ключовому маршруті світової торгівлі.

Дипломатичний протест. Китай може відкликати посла із США. Таких заходів КНР уже вживала в 1995 році.

Військова відповідь. Китай може захопити один з невеликих віддалених островів, які утримує уряд у Тайбеї, хоча така форма провокації вкрай малоймовірна, вважає Bloomberg.

Одним із вразливих місць є контрольований Тайбеєм острів Пратас, розташований за 400 кілометрів від берегової лінії Тайваню.

У 2012 році Китай окупував мілину Скарборо, кораловий риф розміром приблизно з Манхеттен, який Філіппіни оголосили своїм, у територіальній суперечці в Південно-Китайському морі.

Проте, зазначають журналісти, такі дії також несуть дипломатичні ризики для Пекіна. Захоплення острова, що знаходиться під контролем Тайваню, може спонукати США ввести нові санкції проти Китаю та стривожити сусідні країни в Азії, багато з яких також мають територіальні суперечки з Пекіном.

Нагадаємо, наприкінці червня посол заявив, що влада Китаю готова повернути до свого складу Тайвань, нехай навіть і військовим шляхом.

Сьогодні на тлі очікуваного візиту Пелосі Міністерство оборони Тайваню підвищило рівень своєї бойової готовності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: