Зеленський хотів би провести прямі переговори із Сі Цзіньпіном

Читать на русском
Зеленський хотів би поговорити з главою Китаю про російське вторгнення в Україну. Президент також заявив, що КНР могла б чинити економічний тиск на росію.
Фото: Офіс президента України

Україна шукає можливість напряму поговорити з Китаєм та обговорити російське вторгнення.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю South China Morning Post.

«Це дуже сильна держава. Це потужна економіка… Отже, вона може впливати на росію політично, економічно. А Китай є постійним членом Ради Безпеки ООН», – сказав Зеленський.

«Я хотів би поговорити безпосередньо. У мене була одна розмова із Сі Цзіньпіном рік тому. З моменту початку широкомасштабної агресії 24 лютого ми офіційно просили про розмову, але ми не мали жодних розмов з Китаєм, хоча я вважаю, що це було б корисно», – додав він.

Росія просила Китай про економічну допомогу, але у Пекіні бояться санкцій – WPРосія кілька разів просила Китай про додаткову підтримку. Керівництво країни й хотіло б допомогти, але готове робити це, тільки не порушуючи західні санкції.

Президент сподівався, що Китай по-іншому підходитиме до конфлікту, але все ж таки хотів би, щоб відносини між Україною та Китаєм розвивалися.

Зеленський додав, що розуміє «збалансоване» ставлення Китаю до війни, але наголосив, що конфлікт стався через неспровоковане вторгнення росії в Україну.

«Росіяни – загарбники… це війна на нашій території, вони прийшли вторгатися. Китай, як велика і сильна країна, може прийти і поставити російську федерацію у певне місце. Звичайно, мені дуже хотілося б, щоб Китай переглянув своє ставлення до рф», – сказав він.

Зеленський також вважає, що Китай має економічні важелі тиску на путіна з метою припинити війну: «Це те, що може зробити Китай — обмежити торгівлю (з росією – ред.) до закінчення війни».

Нагадаємо, під час виступу на Українському сніданку в Давосі Зеленський говорив, що Україну поки що влаштовує позиція щодо війни, яку зайняв Китай.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Україна запропонувала Китаю стати одним із гарантів безпеки для України.

У Китаї запевняли, що ніколи «не нападатимуть на Україну», а підтримуватимуть її економічно та політично.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: