В ОПУ прокоментували сценарій із закінченням війни не на умовах України

Читать на русском
Поразка у війні з росією означатиме кінець української державності, адже росія згодна лише на повне знищення України. Суспільство має це розуміти, сказав Подоляк.

У разі поразки у війні з росією доведеться поставити хрест на українській державності. Росія згодна лише на один варіант – знищення України.

Про це в інтерв'ю ВВС заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

«Ми маємо розуміти всі можливі сценарії розвитку цієї війни. Але я скажу свою позицію: знаючи Україну, розуміючи Україну, розуміючи нашу армію, розуміючи наше суспільство, я думаю, що немає жодного варіанту не те що для низки поразок, а в принципі важкої поразки як такої. Що б не відбувалося… Ми можемо відступити на кілометр, два, десять. Але сьогодні українське суспільство прийняло консенсусне рішення, що ця війна закінчиться тільки тоді, коли так буде хотіти українське суспільство. Тобто тоді, коли воно звільнить свою територію. І українське суспільство консенсуально вирішило, що воно заплатить за це таку ціну, яку має заплатити», – сказав Подоляк.

Голова Міноборони України озвучив три можливі сценарії закінчення війниЄ кілька можливих сценаріїв закінчення війни в Україні, один із яких – так звана добра воля росіян за прикладом острова Зміїний.

За його словами, якщо «суспільство ухвалить інше рішення», то має розуміти – поразка поставить хрест на українській державності.

«Це не буде питання, що ми частково втратили територію, а далі все буде так, як було. Ні. Всі мають тоді собі сказати, що ми готові забути про Україну як державу. Ми (повинні будемо) погодитися на життя в якомусь таборі чи в еміграції. Кожен з нас повинен сказати, яку ціну він готовий заплатити за те, буде існувати Україна чи ні. Це дуже просто і дуже складно одночасно», – сказав він.

Подоляк зазначив, що росія не та країна, яка погодиться на часткову окупацію України, її влаштує лише один варіант – знищення України. «Я повернуся до того, з чого я починав: знаючи Україну і знаючи це суспільство, тут буде достатньо людей, які будуть до кінця захищати право України на існування як великої держави», – додав він.

Подоляк констатував, що війна закінчиться за президентства Володимира Зеленського, оскільки під час воєнного стану проводити вибори не можна.

Він також відповів на запитання, чи зможе Зеленський підписати акт про закінчення війни не на умовах України, якщо буде вибір між збереженням української державності та збереженням народу.

«Я думаю, воювати ми будемо до останнього росіянина на території України – це перше. Друге – такого вибору точно не буде, повірте. І третє – президент Зеленський абсолютно відповідальна особа, яка буде до кінця ефективно керувати системою оборони України і пробувати мінімізувати будь-які втрати живої сили з нашого боку за рахунок ефективної роботи з нашими партнерами для того, щоб механізувати війну. Тобто щоб було більше зброї і менше людських втрат», – заявив радник голови ОПУ.

Нагадаємо, раніше Олексій Арестович розповів, чим для європейських країн може обернутися перемога росії в Україні.

Екскомандувач НАТО Джеймс Ставрідіс вважає, що війна росії проти України може завершитися через чотири-шість місяців і перетвориться на своєрідний заморожений конфлікт. В ОПУ такий сценарій назвали неможливим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: