Половина країн «Великої двадцятки» не приєдналася до санкцій проти росії – Bloomberg

Читать на русском

Половина країн Великої двадцятки не лише не наклали санкцію на росію, а й активно співпрацюють із нею. Зокрема, Китай та Індія.

Лише половина країн групи «Великої двадцятки» приєдналася до міжнародних санкцій, накладених на росію за вторгнення в Україну.

Про це пише Bloomberg.

Як пише видання, це «незручна реальність»: більша частина світу, на жаль, не готова наслідувати зусилля США та Європи з ізоляції росії та володимира путіна.

Це робить погодження глобальних ініціатив, таких як обмеження цін на російську нафту, запропоновану «Великою сімкою», ще складнішим завданням, а також заохочує путіна та його головного прихильника – голови Китаю Сі Цзіньпіна – у реалізації їхніх «глобальних планів».

Журналісти наголошують, що найбільше від ізоляції росії ухиляється Китай. За кілька тижнів до початку повномасштабної війни в Україні Сі Цзіньпін оголосив про «безмежну дружбу» з росією. Витрати Китаю на російську нафту різко зросли з початку війни – у червні на закупівлі енергоресурсів у рф було витрачено на 72% більше, ніж роком раніше.

Але Пекін, пише видання, далеко не самотній. Наприклад, прем'єр-міністр Індії нещодавно обговорював із путіним питання нарощування торгівлі між країнами. А Луїс Інасіу Лула да Сілва, лідер у президентських перегонах Бразилії, поклав провину за війну не лише на росію, а й на Україну.

Президент ПАР Сиріл Рамафоса, у свою чергу, розкритикував санкції, запроваджені США.

Одна з причин такої стриманої реакції Глобального Півдня на війну лежить, звичайно, в економічній площині. Але є й інші, зокрема, «історична близькість до москви».

Нагадаємо, наприкінці березня ЗМІ писали, що США та західні союзники оцінюють, чи має росія залишатися членом «Великої двадцятки» після нападу на Україну. Одна з проблем полягає в тому, що механізму виключення якоїсь країни не існує. Проти виключення росії виступив Китай.

У листопаді в Індонезії відбудеться саміт G20. На нього запрошено і Володимира Зеленського, і володимира путіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: