США та союзники лобіюють участь України у саміті G20 – Bloomberg

Читать на русском
США та деякі країни хочуть, щоб президента України Володимира Зеленського запросили як гостя на саміт Великої двадцятки у листопаді.

США та союзники наполягають на тому, щоб Індонезія запросила Україну як гостя на саміт «Великої двадцятки» у листопаді.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на офіційних осіб, знайомих із питанням.

Раніше Індонезія, яка цього року буде приймаючою стороною саміту, відмовилася відкликати запрошення для президента росії володимира путіна.

Можливе виключення росії з G20: Китай проти, в кремлі теж відреагувалиКитай виступає проти виключення Росії з Великої двадцятки. У кремлі в той же час заявили, що багато країн групи дотримуються незалежної позиції на адресу росії.

Тепер США та деякі інші члени «Великої сімки» просять Джакарту, яка заявила, що хоче «залишитися неупередженим» головою G20, направити запрошення президенту Володимиру Зеленському для участі хоча б у деяких зустрічах.

Видання пише, що присутність Зеленського стала б для Індонезії «логістичним та дипломатичним кошмаром», якби путін вирішив особисто бути присутнім на саміті на Балі.

Незрозуміло, чи гарантувало б запрошення Зеленського участь інших світових лідерів, які не хочуть зустрічатися на саміті з путіним. Так само малоймовірно, що російський президент братиме участь у будь-яких заходах, де також присутній Зеленський.

За словами чиновника, Індонезія все ще виробляє свою позицію – рішення про запрошення України на листопадовий саміт поки що немає.

Один із чиновників також розповів про занепокоєння щодо того, що запрошення Зеленського означало б, що на саміті домінуватиме тема війни в Україні. А це обмежило б можливості для обговорення інших питань, включаючи зміну клімату та бідність.

Нагадаємо, лідери країн «Великої двадцятки» можуть бойкотувати наступний саміт, якщо на нього наважиться приїхати володимир путін.

Крім того, ЗМІ писали, що США та західні союзники оцінюють, чи має росія залишатися членом «Великої двадцятки» після її вторгнення в Україну. Однією з проблем є те, що механізму виключення будь-якої країни не існує.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: