Китай готується до захисту від можливих санкцій США - Financial Times

Читать на русском
Одним з можливих приводів для таких санкцій може бути китайське вторгнення на Тайвань, який Китай вважає своєю територією.
Ілюстративне фото

Китайські посадовці провели екстрену нараду з місцевими та іноземними банками щодо захисту закордонних активів країни від можливих західних санкцій – аналогічних тим, що запроваджено проти росії.

Про це в публікації повідомляє Financial Times у суботу, 30 квітня.

Як зазначається, китайські офіційні особи занепокоєні тим, що такі заходи можуть бути спрямовані проти Пекіна в разі спричиненого ним воєнного конфлікту або іншої кризи.

У нараді, що відбулася 22 квітня, взяли участь офіційні особи центрального банку та Міністерства фінансів Китаю, а також керівники десятків місцевих і міжнародних кредиторів, зокрема британського банку HSBC.

Можливе виключення росії з G20: Китай проти, в кремлі теж відреагувалиКитай виступає проти виключення Росії з Великої двадцятки. У кремлі в той же час заявили, що багато країн групи дотримуються незалежної позиції на адресу росії.

Учасники зустрічі не уточняли, про які сценарії йдеться, але вважається, що одним з можливих приводів для таких санкцій може бути китайське вторгнення на Тайвань, який Китай вважає своєю територією.

Посадовці поцікавилися в присутніх банкірів, що можна зробити для захисту закордонних активів країни, особливо її валютних резервів у розмірі 3,2 трлн доларів.

Активи Китаю, деноміновані в доларах, варіюються від казначейських облігацій США на суму понад 1 трлн доларів до офісних будівель в Нью-Йорку. Державна страхова група Dajia, наприклад, володіє готелем Waldorf Astoria у Нью-Йорку.

«Ніхто на місці не зміг придумати гарного рішення», - зазначила особа, поінформована про зустріч.

При цьому, низка банкірів припустили, що центральний банк може вимагати від експортерів обміняти всі свої валютні доходи на юані. Експортерам наразі дозволено зберігати частину валютної виручки для використання в майбутньому.

Зокрема, внші запропонували «значне» скорочення квоти для китайських громадян (у розмірі 50 тисяч доларів) на щорічну купівлю валюти для закордонних поїздок, навчання та інших покупок.

Водночас, деякі банкіри сумніваються, що Вашингтон дозволить собі розірвати економічні зв'язки з Китаєм, враховуючи його статус другої за обсягами економіки у світі, величезні запаси доларових активів і тісні торговельні відносини зі США.

Нагадаємо, що Україна пропонує Китаю стати одним з гарантів безпеки країни.

Раніше ми повідомляли, що США занепокоєні підтримкою Китаєм дій рф. Йдеться про поширення дезінформації щодо війни в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: