Оцінка збитків України від війни буде готова до кінця літа 2022 року – Світовий банк

Читать на русском
На кінець березня 2022 року Світовий банк оцінював збиток України від війни в 60 мільярдів доларів. Тепер він перевищує 100 мільярдів
Ілюстративне фотоAFP 2022

До кінця літа 2022 року Світовий банк підготує комплексну оцінку збитку, понесеного Україною від російського вторгнення, а також потреб України у фінансах і фінансовій допомозі.

Про це заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У травні фінансова допомога Україні виявилася меншою, ніж її потреби – МарченкоУкраїна може частково закрити цю проблему за рахунок військових облігацій - але з їх допомогою вийде залучити максимум один мільярд доларів

«На даному етапі прямий фізичний збиток становить понад 100 млрд доларів. Якщо ви додатково врахуєте економічні втрати, які зазнали компанії та приватні особи через війну, збитки зростуть у два або три рази» - заявив Банерджі.

За його словами, на кінець березня 2022 року Світовий банк оцінював збитки України від війни в 60 мільярдів доларів. Тепер він перевищує 100 мільярдів. Потреби України у фінансах також дуже великі.

ЄС перерахував Україні новий транш макрофінансової допомогиУкраїна отримала від Євросоюзу ще 600 млн євро макрофінансової допомоги, повідомила Урсула фон дер Ляйєн.

«За оцінками уряду, з якими ми в цілому погоджуємося, потреба в ресурсах в цілому становить близько 5 млрд доларів на місяць (або 35 млрд доларів з нинішнього моменту до кінця 2022 року). Очевидно, що отримання достатніх ресурсів - найбільш важливе завдання, але вартість цих ресурсів також має значення саме тому, що Україні потрібно буде обслуговувати ці зростаючі борги в майбутньому» - додав Банерджі.

Найкращим варіантом підтримки України чиновник СБ бачить надання грантів, а потім - позик на самих пільгових умовах. За його оцінкою, міжнародні партнери, визнавши важке фінансове становище України, вже виділили їй сумарно до 20 мільярдів доларів, і це далеко не межа.

Нагадаємо, станом на 5 червня 2022 року на повоєнне відновлення зруйнованих під час бойових дій доріг знадобиться два роки та 900 мільярдів гривень.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ворог завдав спортивній інфраструктурі збитків на суму близько 110 млн доларів.

Станом на 25 травня в результаті повномасштабного вторгнення російсько-окупаційних військ економіці України завдано збитків у розмірі 600 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: