«Укренерго» профінансує створення стратегічного запасу вугілля на 2,5 млрд грн

Читать на русском
Стратегічний резерв гарантує, що впродовж опалювального сезону під час війни українські теплові електростанції матимуть достатньо палива для безперебійного забезпечення електроенергією.
Ілюстративне фото

«Укренерго» за дорученням уряду фінансуватиме створення стратегічного запасу вугілля на 2,5 млрд грн.

Про це НЕК «Укренерго» повідомляє у Фейсбуці.

Зазначається, що цей резерв гарантує, що впродовж опалювального сезону під час війни українські теплові електростанції матимуть достатньо палива, щоб безперебійно забезпечувати електроенергією військових, побутових споживачів, лікарні, комунальні підприємства тощо.

Підготовка до опалювального сезону: Україна створює запас модульних котеленьОпалювальний сезон 2022–2023 в умовах війни. Україна створює запас модульних котелень та генераторів.

«Відповідно до покладених урядом спецобов’язків «Укренерго» надасть ДП «Укрвугілля» безвідсоткову позику у 2,5 млрд грн для закупівлі вугілля за ринковою ціною. «Укрвугілля» в свою чергу необхідно купити паливо та відправити його на відповідальне зберігання. Пріоритет надаватиметься вугіллю вітчизняного видобутку, щоб підтримати українських шахтарів», - йдеться у повідомленні.

Водночас, за даними компанії, під час опалювального сезону 2022-2023 років вугілля буде реалізовуватися тепловій генерації за погодженням з Міністерством енергетики. При цьому мають враховуватися затверджені баланси електричної енергії на 2022 та 2023 роки, а також графіки накопичення вугілля. ДП «Укрвугілля» має повернути НЕК «Укренерго» позику не пізніше 1 червня 2022 року.

Також зазначається, що «Укренерго» для проходження складного опалювального сезону:

  • Подбали про підготовку магістральних мереж та відновлення пошкодженої інфраструктури. Вже відновлено 42 магістральних високовольтних лінії та 13 підстанцій, пошкоджених ворогом. Це забезпечило надійність енергоживлення для понад 6 млн споживачів.

  • Забезпечили наявність резервів в енергосистемі. Укренерго закуповує допоміжні послуги на газу для енергопостачання стратегічно важливих регіонів.

  • Залучили міжнародне фінансування, яке вже сьогодні працює для стабілізації фінансової ситуації на ринку е/е.

  • Забезпечили стійкість енергосистеми під час війни, а на початку року синхронували українську енергосистему з європейською мережею ENTSO-E. Це дає можливість для українських споживачів отримати взимку додаткові обсяги електроенергії з Європи, а учасникам ринку електроенергії - заробити кошти на експорті електроенергії для підготовки до опалювального сезону.

Нагадаємо, що Кабмін зафіксував ціну на постачання газу для виробників тепла, що дозволить не змінювати тарифи на тепло та гарячу воду для громадян України.

Раніше «Нафтогаз» оголосив дефолт за облігаціями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: